Променят поставените отбори в урните за Шампионска лига?

снимка: Guliver/Getty Images

Напълно възможно е от догодина да се промени селектирането на отборите, които попадат в първа урна за жребия на групите на Шампионска лига, съобщава El Mundo Deportivo. Идеята е, всички шампиони на страните да бъдат поставени в първа урна.

Промяната ще бъде разгледана след натиск от страна на Европейската Клубна Асоциация и някои медиини гиганти към УЕФА за променя на правилата.

Към момента поставянето на клубовете в различните урни (1-4) се определя от коефициент, изчислен на база предствавянето на даден клуб през последните 5 години.

При навлизане на новите правила отборите от първа урна ще бъдат шампионите на 7 или 8 страни в зависимост дали победителят в Шампионска лига е сред тях. 7-те нации с най-висок коефициент в момента са: Испания, Англия, Германия, Португалия, Италия, Русия и Франция.

Ако промените бяха въведени през този сезон то първа урна би представлявала по следния начин: Реал Мадрид (победител през изминалия сезон), Атлетико Мадрид, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, Бенфика, Ювентус, ЦСКА (Москва) и Пари Сен Жермен.

Съответно мнозина големи европейски отбори не биха били доволни от подобни правила. Във втора урна би трябвало да бъдат тимове като: Челси, Барселона, Арсенал и тн.

В момента не е ясно и къде би се класирал победителят от Лига Европа, като това най-вероятно ще зависи от представянето му в собствената лига.

Сами може да прецените плюсовете и минусите за много отбори от подобна промяна. Определено преди навлизането им в сила от УЕФА трябва внимателно да преценят възмоножстите и крайния резултат.