Прокуратурата в Хърватия подхвана Симунич

снимка: БТА/AP

Хърватската прокуратура погна национала Йосип Симунич. Днес Регионалния офис на институцията в Загреб нареди на футболиста на Динамо Загреб да плати глоба в размер на 25 000 куни (4420 долара) заради поведението си във вторник вечер.

Sporta.bg припомня, че тогава футболистът на Динамо Загреб поздрави публиката с пронацистки позив след успеха с 2:0 над Исландия в бараж за Мондиал 2014.

Тогава ветеранът взе микрофона и започна да крещи: "За родината", на което тълпата отговаря: "Готови!"

Въпросната фраза "готови - за родината" е официален поздрав в Хърватия когато местният профашистки режим Усташа е на власт и в силно сътрудничество с нацисткия военнопрестъпник Адолф Хитлер.

По това време в Хърватия са се прилагали расовите закони и от страната са евакуирани хиляди евреи, цигани, сърби, както и хора с различна идеология, изпратени в лагерите на смъртта.

"Подкрепяйки подобен символ, Симунич е изразил презрение към хората, които са жертви на престъпленията по време на Втората световна война, пострадали единствено заради своята етническа и верска принадлежност", смятат от прокуратурата.

Оттам се допълва, че глобата е максималната възможна, която може да се наложи за подобно провинение на спортно състезание.

В интернет огромната част от хърватите защитиха играча. Основното притеснение обаче идва от неофициалната информация, че ФИФА може да наложи наказание на футболиста и да го лиши от правото да играе в Бразилия догодина.

Още един основен играч на хърватите - нападателят Марио Манджукич, най-вероятно ще започне Мондиал 2014 с наказание от 1 мач заради червения картон, който получи именно срещу Исландия.