Продават бургаския "Лазур" за 25 млн. лв.

галерия:

снимка: Пресслужба на Нефтохимик

Бургаският стадион "Лазур" официално се продава, научиха колегите от "24 часа". Това стана ясно от входирано писмо в Общинския съвет от Даниела Чорбаджиева - изпълнителен директор на близкото до бизнесмена Митко Събев дружество "Спортс Пропърти Мениджмънт" АД. Според нея стойността на имота, съгласно счетоводните документи, възлизала на 25 милиона лева. Към момента за собствеността не се водели съдебни спорове, което улеснявало евентуална сделка.

Офертата била подадена до местния парламент по повод отправени запитвания на общински съветници дали се продава и колко струва стадионът в Бургас. Призивите от местните парламентаристи са общината да го купи, такива възгласи имаше и от агитките на футболните клубове в Бургас с надеждата да го ползват на по-тънка цена.

Целият имот е с площ от 36 074 кв. м, като в него попада трафопост, паркинг и спортна зала. Стадионът притежава и лиценз от УЕФА за провеждане на мачове от предварителните кръгове наевротурнирите, но не е ясно дали е подновен.

"С настоящото писмо изразявам готовност за провеждането на преговори за сключването на договор за покупко-продажба. Оставам изцяло на разположение за последващи разговори", пише Чорбаджиева до Общинския съвет в Бургас. 

За продажбата на стадион "Лазур" се говори още отпреди 3 години, когато местният Черноморец изпадна от "А" група. Сега отборът е убедителен лидер в "А" Окръжна група, но освен него други тимове не приемат домакински мачове на стадиона и не тренират на него. Последно на "Лазур" игра Поморие миналата есен, но тимът се оттегли в Несебър заради високия наем на съоръжението в Бургас.

"Хубаво е, че стадионът се продава, но ако цената е 25 милиона лева, това е абсурдно", коментира общинският съветник Ангел Божидаров, цитиран от "24 часа". "Трябва да се знае, че 16 дка от него са собственост на общината и при бъдещи преговори трябва да се свали доста от цената". 

Преди време именно Божидаров повдигна въпроса с компенсациите към общината от "Спортс Пропърти Мениджмънт" за това, че ползва нейна земя без да плаща наем.