Приветстват чилийците като герои в родината им

снимка: БТА/AP

Чилийските национали са приветствани като герои в родината си, въпреки отпадането на осминафиналите на Световното първенство 2014 след загуба с дузпи от домакина Бразилия.

Пресата в страната сипе суперлативи за смелата игра на Чили, която едва не доведе до отстраняването на основния фаворит за титлата Бразилия. "Мечтата свърши, но не и аплодисментите", пише вестник "Ла Терсера".

"Избършете сълзите си и се прибирайте в Чили, за да бъдете посрещнати с почести", продължава изданието.

"Един от най-силните отбори на Чили, играли на световни първенства. Ла Роха (червените) запали турнира с изумителни победи срещу Австралия и Испания и разбиваща сърцата загуба с дузпи от Бразилия", пишат още чилийските медии.

Поражението от Бразилия е особено болезнено за чилийците, тъй като тимът отпада от този съперник още на световните първенства през 1962, 1998 и 2010 година. "Изстрелът, който можеше да промени живота ни", е заглавието на вестник "Лас Ултимас Нотисиас". Отборът на Чили получи признание и от своите съперници.

"Чили без съмнение е сред най-добрите отбори на това световно първенство. Късметът беше на наша страна, но те заслужават похвали", каза защитникът на Бразилия Дани Алвес, цитиран от БТА.