Приемаме САЩ във Варна, а Сърбия и Русия в София

Волейболните ни национали започват участието си в тазгодишното издание на Световната лига с домакинство на САЩ във Варна, стана ясно, след като днес Международната федерация по волейбол (FIVB) оповести пълната програма за груповата фаза на турнира.

България е в група B на надпреварата, заедно с отборите на Русия, САЩ и Сърбия.

"Лъвовете" посрещат американците в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта в Морската столица, като мачовете ще са на 24 и 25 май.

Следващите мачове за възпитаниците на Камило Плачи са 7 и 8 юни, когато приемаме Сърбия в зала "Арена Армеец" в София. Следва визита на Русия (14 и 15 юни), след което околосветското пътешествие за трикольорите продължава с гостуване на САЩ (20 и 21 юни).

На 27 и 28 юни националите играят със Сърбия в "Београдска Арена", а последните мачове в групата са на 5 и 6 юли, когато приемаме олимпийския шампион Русия в "Арена Армеец".

Sporta.bg припомня, че тазгодишното издание на Световната лига е с нов формат, като в надпреварата ще се включат рекордните 28 тима в 7 потока. България ще изиграят 12 мача в своята група – ще бъдат домакин в 6 от тях, а в други 6 ще гостуват. При всяко гостуване и домакинство ще се играе по два пъти с всеки един от съперниците. Според новия формат от групи А и В, в които са най-силните отбори, за следващата фаза ще се класират по два тима.

Финалите за тези две групи (А и B), както и Финалната шестица ще се проведат във Флоренция (Италия) от 16 до 20 юли, съобщиха още от FIVB. Това означава, че Италия ще се класира директно, защото е домакин. Финалите в останалите два потока (C, D и Е) и (F и G) ще приемат съответно Сидни (Австралия) и Бурса (Турция).