Президентът към параолимпийците: Вие трябва да стоите на кориците на тетрадките на първокласниците

снимка: БТА

"Вие трябва да стоите на кориците на тетрадките на първокласниците в училищата, защото сте за пример".

 

С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към българските параолимпийски спортисти, които се завърнаха от Параолимпийските игри в Лондон с два сребърни и един бронзов медал.

 

Държавният глава прие българските атлети и им благодари за постиженията и за достойното представяне на страната ни на XIV Олимпийски игри за хора с увреждания в британската столица. На срещата присъстваха спортният министър Свилен Нейков, заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и треньорите на атлетите ни.

 

Строителството на нови спортни бази в училищата, както и рехабилитацията на съществуващите спортни съоръжения трябва да бъдат съобразени с нуждите на спортистите с увреждания, категоричен беше президентът Плевнелиев.

 

Държавният глава призова за подобряване на условията и за разширяване на възможностите за спорт на хората с увреждания. По думите на президента, успехите на параолимпийците ни са предпоставка за популяризирането на елитния спорт и за привличането на повече млади хора с увреждания към масовия спорт.

 

Необходимо е обаче да се подобрят условията в спортните училища и да се създадат повече възможности за подбор на талантливите спортисти с увреждания.

 

Министър Свилен Нейков подчерта, че продължава реализацията на инвестиционната програма на институцията за рехабилитацията на спортната база на 14 училища в страната. Министерството е готово да посрещне всички нужди на параолимпийците, свързани с тяхната подготовка, увери спортният министър, който също поздрави българските атлети.

 

Президентът Росен Плевнелиев пое ангажимент пред спортистите да ги подкрепя лично в участията им в предстоящи състезания, както и редовно да се среща с тях в президентската институция.

 

"Вие служите за пример на обществото ни и чрез силната си воля и непреклонен дух доказахте пред себе си и пред цяла България, че няма невъзможни и непостижими неща. С цената на много труд, вие доказахте, че българските атлети имат място на почетната стълбичка", каза още президентът Плевнелиев.

 

За първи път в Лондон българските обществени медии отразиха участието на параолимпийците, беше подчертано още по време на срещата. XIV Параолимпийски игри се проведоха в Лондон от 29 август до 9 септември, като страната ни беше представена от осем български спортисти.

 

Отличия за България донесоха Стела Енева, която спечели два сребърни медала - в тласкането на гюле и в хвърляне на диск, и Радослав Златанов, който взе бронз в скока на дължина. Досега българските параолимпийци са донесли на България общо 4 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала от Параолимпийски игри.