Преди мачовете в САЩ от Световната лига: Скандален чат клати националния

снимка: worldleague.2016.fivb.com

Мистериозен чат изтече в публичното пространство и разбуни духовете в националния тим по волейбол. Докато отборът се готви в САЩ за мачовете от последния турнир в Световната лига, бившият селекционер на България Мартин Стоев засипва с критики мениджъра Стефан Чолаков. В съобщенията, които са писани на италиански език и само на пръв поглед са лишени от смисъл, са закодирани сериозни послания.

"Скъпи приятелю, пиша ти, тъй като така ще се откъсна малко, и понеже си доста далече, по-силно ще ти пиша - гласи едно от съобщенията към Чолаков в отворения профил на Мартин Стоев във Фейсбук. - Откакто замина, има една голяма новина - старата година отмина, но тук все още нещо не е както трябва. А по телевизията казаха, че новата година ще носи промяна, и всички тук я очакваме, дали ще бъде Коледа три пъти в годината, или празник всеки ден... но Исус Христос ще слезе от кръста, а птиците ще се завърнат от топлите страни. Годината, която идва, наближава и аз се подготвям за тази новина."

Чолаков явно не разбира смисъла на написаното и пита Стоев дали всичко е наред. Следва ясен отговор:

"Всички сме се събрали на комплекс "Лазур" (б.р., в курорта Свети Влас, където Стоев има апартамент) и гледаме голям провал."

Обществена тайна е, че Мартин Стоев и Пламен Константинов са в обтегнати отношения от години. Погледнато статистически, Стоев е най-успешният треньор, водил българския национален тим. С него отборът спечели бронзовите медали на световното първенство в Япония през 2006 г., а на следващата година стана трети в турнира за Световната купа.

Със Стоев начело България има 4-то и 5-о място в Световната лига. Той напусна "А" отбора след олимпиадата в Пекин 2008, където българите станаха пети. Оттогава 45-годишният специалист на няколко пъти получава уверението на инж. Данчо Лазаров, че ще поеме отново отбора. Но УС на БФВ бламира предложенията на президента.  Пламен Константинов е подложен на безмилостен обстрел заради шестте поредни загуби в Световната лига. Сериозни упреци към работата му отправи и колегата му Виктор Карагьозов.

Националният отбор трябва задължително да спечели поне един мач на започващия утре турнир в Далас, за да не изпадне от първа дивизия на Световната лига. Нашите ще играят със САЩ, Русия и Австралия. В първата среща България излиза срещу домакините в 3.30 ч. след полунощ. Мачът ще бъде излъчен пряко по БНТ 1. 

"7 дни спорт"