Порто знае как се правят пари

галерия:

снимка: fcporto.pt

Всички знаем, че футболът вече е едно от най-сериозните бизнес начинания. Страстта, желанието, борбеността, раздаването в името на отбора и респектът към играта започват постепенно да избледняват и на дневен ред и във футбола, както е и във всичко останало напоследък, са парите.

Пример за това как се печели от продажба на футболисти е португалският футболен тим Порто. За десет години те са успели да се сдобият с колосалните 601 милиона евро само от продажбата на свои футболисти.

От „драконите“ са тръгнали едни от най-големите футболисти в днешно време. Имена като Хамес Родригес, Радамел Фалкао, Пепе, Рикардо Карвальо и още много са започнали кариерите си в този отбор.

Късно снощи стана ясно, че още една звезда на отбора ще напусне в посока Реал Мадрид. Това е бразилският десен бек Данило. Сумата за него отново бе голяма (31,5 млн.евро).

4137349

Ако българските отбори искат да знаят как се правят пари, те определено трябва да вземат пример от португалските си колеги. От Порто често развиват свои собствени таланти от школата. Те дават път на младите играчи или купуват евтини такива от Южна Америка.

Играчите, които са продадени за над 30 милиона евро са: Данило, Елиаким Монгала, Хамес Родригес, Хълк, Радамел Фалкао, Андерсон, Пепе и Рикардо Карвальо. Първите трима са съответно Х. Родригес (45 милиона в Реал Мадрид), Радамел Фалкао (45 милиона в Атлетико (Мадрид)) и Хълк (40 милиона в Зенит).

Въпреки че Порто продава своите звезди и не може да ги задържи за дълго в отбора си, те винаги са в борбата за титлата в Португалия и почти винаги успяват да стигнат далеч в европейските клубни турнири.