Положението на Челси позволява на Венгер да търси втора поредна победа в лондонското дерби

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Арсен Венгер и Жозе Моуриньо са прекарали достатъчно време в Лондон, за да знаят, че в столицата на Англия понякога е нуждно да чакаш дълго на спирката, а в крайна сметка пристигат два автобуса на един път.

Спорно е дали единия от двамата някога е ползвал градския транспорт на Острова, въпреки че французинът не веднъж и два път е искал общественият транспорт в страната да бъде безплатен за пенсионери, а Моу от своя страна вече знае как да паркира автобуси, правил го е неведнъж.

Венгер имаше нужда от 14 опита чакане, за да стигне до първа победа над Специалния и тя дойде през лятото, когато "топчиите" победиха градския си съперник с минималното 1:0 и вдигнаха над главата си трофея Къмюнити шийлд. След дълги години на подигравки и обиди, най-накрая дойде моментът на Венгер, когато той вече можеше да каже "Аз победих Моуриньо!"

За Специалния обаче приемането на загубата не дойде никак лесно и той бързо започна с обидите, наричайки колегата си "воайор" и "специалист по провалите", визирайки неуспешните опити на Арсенал да спечели титла от 2004 насам, като определи футбола на "топчиите" за скучен.

В събота двата тима ще се изправят отново един срещу друг, а този път битката ще бъде на стадион "Стамфорд Бридж", като за френският мениджър ще бъде много трудно - той няма победа на този стадион, а също ще трябва да мотивира възпитаниците си, които във вторник претърпяха изненадваща загуба в Шампионска лига с 2:1 от Динамо (Загреб). Целта пред Венгер е една - да свали още по-ниско в таблицата Челси, които за момента са 16-ти.

По време на дългогодишния си престой в Арсенал, Арсен Венгер винаги е бил съпричастен, към мениджърите, които са поставени под напрежение от шефовете и привържениците си - този път обаче едва ли. Той няма да забрави обидите, които полетяха по негов адрес от устата на Моу, като шансовете да покаже уважение към него за илюзорни.

След края на мача за Къмюнити шийлд, Венгер дискретно се измъкна и не поздрави своя опонент, с който почти не си спретнаха бой през миналия сезон, когато "топчиите" загубиха с 2:0 в западен Лондон.

4117208

Още преди началото на тази словесна престрелка между двамата, Венгер сподели, че двамата с португалеца си приличат по едно единствено нещо и то е, че и двамата немогат да скрият разочарованието си от загубата.

В много аспекти Моуриньо може да бъде определян като анти-Венгер. А най-видният е, че Специалния е от онези, които обичат да "прескачат" от клуб в клуб, постигайки значими успехи без да са изградили отбор. Точно за това той никога не е бил в един отбор повече от три години. А сега? Сега има проблем в Челси в началото на третия си сезон от втория си престой на "Стамфорд Бридж".

Когато той пристигна в Лондон през 2004, Арсенал още не бе приключил празненствата около спечелената трета титла под ръководството на Венгер, със златния отбор на "непобедимите". От тогава обаче "артилеристите" не са били дори близо до титлата, спечелиха едва три трофея от ФА Къп и имаха "дупка" от 9 години без отличие, което накара Моу да нарече колегата си "специалистът по провали".

4148173

От своя страна португалецът записа в актива си два триумфа в Шампионска лига, 8 пъти шампион в четири различни страни и 10 други трофея. Всички знаят, че когато един клуб назначи Моуриньо - отличията ще дойдат рано или късно. Той е човекът, който знае как за отрицателно време да направи резултатите положителни.

За това в събота дербито ще бъде не само за три точки. Венгер имаше нужда от 11 години, за да вдигне победоносно ръце в лицето на Моуриньо, а как ли ще се почувства ако го направи два пъти подред?