Полицията предотврати атентат преди световна квалификация

снимка: БГНЕС/EPA

Полицията на Косово обяви, че техните служители са осуетили планове на терористични елементи, включително и атака по време на Световната футболна квалификация Албания- Израел, като са били арестувани 19 души. Въпросните задържани лица са заподозрени във връзки с терористичната структура Ислямска държава.

Подозрителните типове- 18 граждани на Косово и един на БЮР Македония, са били наблюдавани от 4-и ноември и арестувани в последствие, обясни късно снощи полицията. С изключение на един освободен, всички останали са задържани за срок от 30 дни, тъй като разследването продължава.

"Полицията е отнела експлозиви, полуавтоматична пушка и други оръжия, което е достатъчно доказателство, че въпросната група от лица са планирали терористични атаки в Република Косово и срещу израелската футболна делегация и техните фенове, очаквани да пристигнат на мача Албания- Израел", се казва в становището на органите на реда на младата държава.

Въпросният футболен мач, за който се твърди, че е набелязан от ИДИЛ, беше преместен от Шкорда по-близо към Тирана именно от съображения за сигурност. Срещата се състоя на 12-и ноември и завърши с успех на гостите с 3:0. Доскорошната провинция на Сърбия, която обяви независимост и е населена предимно с албанско население, е приела закон, според който се смята за престъпление нейни граждани да се бият на верски принцип, визирайки се евентуални контакти с ИДИЛ. Властите в Прищина смятат, че около 300 местни граждани са се присъединили към структури на Ислямска държава и се бият по пустините на Близкия Изток.