Показаха новата технология на Маракана

Технология на Световното
снимка: БТА/AP

Световната федерация по футбол (ФИФА) показа вчера на журналистите в Бразилия как работи една от новите технологии на голлинията.

Демонстрацията беше направена на легендарния стадион Маракана, където ще се играе финалната среща на Мондиал 2014.

Огромното множество от журналисти се убеди от раз, че всичко работи. Система от камери, които регистрират високоскоростно движение, едновременно фиксират гол. Седем от тях са насочени към действията в малкото наказателно поле и целият отвор на вратата.

Всички те сигнализират за попадение не по-късно от една секунда след отбелязването му. Сигналът се получава на часовника на главния съдия.

Представителите на медиите видяха вибрация на часовника върху съдийската ръка, а също така и изписване на гол на електронното табло на стадиона. Специален софтуер е създаден само за този вид работа на компютъра, който ще обработва също толкова бързо и видеоизображение на цялата ситуация.

Видеото също доказа своята надеждност и ефективност. Въпросната система е инсталирана на всичките 12 стадиона, на които ще се играят мачове от Световното първенство.

Въпросният контролен механизъм е тестван успешно на Световните клубни първенства през 2012-а и през 2013-а година. Мондиал 2014 година е първото първенство на планетата, което ще получи тази технологична помощ.