Походът на България към Евро 2020 стартира от Лигата на нациите

България стартира похода си в новия турнир на УЕФА Лига на нациите днес от 21.45 часа като гост на Словения.  Националите заминаха в отлично настроение и с нови очаквания за поредната си кампания към първо класиране на голямо първенство след европейското в Португалия през далечната вече 2004 година.

Лигата на нациите е турнир, предназначен да замени приятелските мачове между националните отбори, които се провеждаха до момента. За разлика от тях той има състезателен характер и може да осигури допълнителна възможност за класиране на предстоящото европейско първенство през 2020 година. Форматът обаче е малко сложен и затова ще се опитаме да внесем известни пояснения – както за самото провеждане на надпреварата, така и за възможностите за класиране на Евро 2020 през този турнир, а през европейските квалификации.

55 национални отбора от страните-членки на УЕФА са разделени в четири дивизии според коефициента им, като всяка дивизия ще има по четири групи с по три или четири отбора. Лига А и B се състоят от по 12 тима, Лига C от 15, а D – от 16. Отборите в групите ще играят помежду си на разменни домакинства, като първите в класирането печелят промоция за горната дивизия, а последните изпадат в долната дивизия. Това означава, че победителите от всяка група от Лига B, C, и D ще се изкачват автоматично в по-горната лига, а завършилите на последно място в лига А, B и C изпадат в по-долната лига. Спечелилите своята група в лига А пък ще изиграят финален турнир през юни следващата година за определяне на големия победител в това издание на Лигата на нациите.

България е в дивизия С, а в нашата трета група са още отборите на Словения, Норвегия и Кипър. Вторият ни мач е в неделя, 9 септември от 19 часа като домакин на Норвегия. Всички мачове в групите ще се изиграят до ноември тази година.

Най-важното на Лигата на нациите е, че всяка от 4-те дивизии ще излъчи по един отбор, който ще се класира за Евро 2020. Тези тимове ще станат ясни чак след края на битката в 10-те групи на редовните квалификации за турнира, от които директно за Eвропейското се класират 20 отбора. Останалите 4 ще са именно от лигата на нациите. Победителите от всяка група във всяка от четирите дивизии се класира за плейофна фаза в своята дивизия. Важната подробност обаче е, че ако някой от победителите в своята група вече си е осигурил място на Европейското през квалификациите, мястото му в плейофите се заема от следващия най-добре представил се отбор в тази лига. В случая на България – ако тимът изпревари Словения, Норвегия и Кипър и завърши на 1 място в група 3 от дивизия C, тимът със сигурност ще участва в плейофите за място на Европейското. Ако остане на второ място, шансът на тима ни е някой измежду лидерите в четирите групи от тази лига вече да се е класирал за Евро 2020. Това ще позволи следващият най-добре класиран отбор в крайното подреждане на цялата дивизия C, най-вероятно някой измежду вторите отбори, да се бори за класиране. Разбира се, дори класиране на трето място в групата със Словения, Норвегия и Кипър би оставило възможност за участие в плейофите за място на европейското. Тогава обаче доста голям брой от по-предно класираните отбори в лига C трябва вече да имат осигурено място на финалите.

Ето и отборите в четирите групи на нашата дивизия С, за да добиете представа за евентуалните ни съперници в плейофите: Група 1: Шотландия, Албания, Израел. Група 2: Гърция, Естония, Унгария, Финландия. Група 3: Словения, Норвегия, България, Кипър. Група 4: Румъния, Черна гора, Литва, Сърбия.

Тези отбори идват да покажат, че класирането ни на европейското изобщо не е сигурно, тъй като в дивизия С има тимове, които поне на първо четене са по-класни от нашия в момента. При положение обаче, че ще има и европейски квалификации и доста отбори ще се класират през тях, шансовете ни наистина се увеличават, поне възможностите са повече.

Иначе Лигата на нациите предоставя мачове на супер високо ниво за най-класните отбори и гарантирани съперници и повече средства от телевизионни права за по-слабите, които пък получават и още една възможност да се борят за място на европейските финалите. Напълно отпада и проблема за намирането на класни съперници за контроли, който досега срещаха нашите национали.

А ето и разпределението на отборите по групи във всичките четири дивизии на Лигата на нациите:

Дивизия А, група 1: Германия, Франция, Холандия. Група 2: Швейцария, Белгия, Исландия. Група 3: Полша, Италия, Португалия. Група 4: Хърватия, Испания, Англия

Дивизия В, група 1: Чехия, Словакия, Украйна. Група 2: Швеция, Русия, Турция. Група 3: Австрия, Северна Ирландия, Босна и Херцеговина. Група 4: Дания, Ирландия, Уелс

Дивизия С, група 1: Шотландия, Албания, Израел. Група 2: Гърция, Естония, Унгария, Финландия. Група 3: Словения, Норвегия, България, Кипър. Група 4: Румъния, Черна гора, Литва, Сърбия

Дивизия D, група 1: Латвия, Андора, Грузия, Казахстан. Група 2: Молдова, Беларус, Люксембург, Сан Марино. Група 3: Малта, Фарьорски острови, Азербайджан, Косово. Група 4: Македония Армения, Лихтенщайн, Гибралтар.