Поеха отговорност за атентата срещу Борусия Д с писмо до вестник, замесиха и Хитлер

снимка: Инстаграм

Анонимен имейл, с който се поема отговорността за нападението срещу Борусия Дортмунд е бил получен в редакцията на в. "Tagesspiegel", съобщи вестникът вчера вечерта.

Имейлът е бил получен в четвъртък.

Авторът му споменава Адолф Хитлер и се оплаква от "мултикултурализма". Пише, че атаката в Дортмунд е била "последно предупреждение". В допълнение, заплашва с нова атака на 22 април, когато "ще се лее цветна кръв". "Войската в Кьолн" била готова.

Заплахата вероятно сочи очакваните протестиращи и демонстрацията им срещу партийната среща на партия "Алтернатива за Германия" в Кьолн същия ден. Един от популярните слогани на тези демонстранти е "цветни вместо кафяви" (кафявото е цветът на нацистите - бел. ред.).

"Трябва да приемем всичко насериозно, защото нямаме следа за нападателя от Дортмунд", казва източник от средите за сигурност пред в. "Tagesspiegel".

Документът се разглежда от прокуратурата в Карлсруе, съобщи нейна говорителка.

Това не е първото писмо, свързано с атаката, извършена във вторник, 11 април, пише offnews. На мястото на нападението срещу автобуса на отбора бяха открити три идентични писма, с които се поема отговорността за атентата. Разследващите в Германия обаче казаха, цитирани от Би Би Си, че има "сериозни съмнения", че атаката срещу отбора на Борусия Дортмунд е дело на радикални ислямисти.

Писмата може да са опит за измама на хората да мислят, че има подобен мотив, но взривът може да е дело на политически екстремисти - с леви или десни убеждения, както и на футболни почитатели.

Отговорност за нападението вече поеха и леви екстремисти, но прокуратурата очевидно се съмнява в достоверността на твърденията им.

В четвъртък 25-годишен иракчанин "с връзки с ислямисти" беше арестуван, но по-късно се оказа, че той няма отношение към нападението.