Подпукват футболните хулигани още в класните стаи

Акция “Футболно хулиганство” вече тече в някои столични училища, като инспектори от СДВР водят обучения на учители и ученици свързани с различните спортни мероприятия.

Една от целите е повишаване нивото на информираност на школските ръководства, педагогическия и непедагогически персонал за индентифициране на футболните хулигани сред непълнолетните ученици. От друга страна усилията са насочени към превенция на проявите на агресия от страна на спортните фенове и най-вече на най-яростните представители на футболните агитки.

Инициативата е съвместна между СДВР и Регионалното управление по образование (РУО) в София, съобщава „Монитор“. До момента в нея са се включили между 20 и 30 школа, но записванията продължават и другите училища все още имат възможност да се присъединят, обясни пред “Монитор” Марияна Стоилова от РУО-София. В обученията участват гимназисти, сред които има членове на спортни фен групи, както и деца от прогимназията.

Така инспекторите от СДВР говорят за правилата на поведение по време на мач например, които изключват злоупотреба с алкохол или дрога, сбивания, вадене на ножове, хвърляне на бомби, чупене на седалки, излизане на стадиона и други.

“Футболното хулиганство безпокои цялото общество. Всеки един родител и учител би се притеснил за здравето и живота на децата”, коментира Стоилова.

Въпросните лекции могат да се провеждат в часа на класа или пък ученици от различни класове да се съберат на обща беседа, обясни още Стоилова и добави, че организацията е различна.

4711 са били случаите на агресия в училищата през изтеклата 2016-2017 учебна година, свързани с физическопосегателство и психически тормоз. Броят е с 455 повече от предходната година.

Най-често учениците са използвали вербална агресия помежду си – 2805 пъти, която включва всякакъв тип обиди, псувни и цинизми, които учениците си разменят. 2111 пъти пък се е налагало учителите да въдворяват ред при сбиване или друга физическа разправа между деца и младежи.