Почина една от най-големите легенди в моторните спортове

Легендата на испанския и световен мотоциклетизъм Анхел Нието издъхна вчера в болница, след като получи огромна травма на главата в пътен инцидент на испанския остров Ибиса. 70-годишният Нието се бори няколко дни за оцеляването си, но въпреки усилието и на лекарите, той е починал.

Преди седмица той катастрофира със своето АТВ и бе откаран в болница. Там бе поставен в изкуствена кома и дори лекарите съобщиха, че в даден момент състоянието му се е стабилизирало. Нието е претърпял операция, но и това не е било достатъчно, за да оцелее.

Смъртта му потопи в скръб всички привърженици на моторния спорт. Нието е човекът, който запалва страстта към мотоциклетизма у всеки испанец, благодарение на огромните си успехи. Той се състезава от 1964 до 1986 година и през този период печели 6 световни титли в Мото GP при 50-кубиковите мотори и 7 трофея със 125-кубиковите. Само италианецът Джакомо Агостини има повече спечелени титли - общо 15. Испанецът е на трето място в историята на спорта по брой победи в състезания - той е печелил полпозишън цели 90 пъти и е задминат само от Валентино Роси (115) и Агостини (123).

Нието е обичал да казва, че е световен шампион 12+1 пъти, защото бил много суеверен. Колкото и титли да е завоювал, той ще остане в сърцата на феновете като един от най-великите мотоциклетисти, раждали се някога.