Победи за Иво Ангелов и Александър Костадинов

снимка: Булфото

Световният и европейски шампион за 2013-а година Иво Ангелов и номер 1 на континента за 2014-а Александър Костадинов не допуснаха изненади и стигнаха до финалите на държавното първенство по класическа борба в Бургас.

Костадинов качи категорията за шампионата и прегази конкуренцията при 66-килограмовите. Той бе убедителен и в четирите си срещи - срази с технически туш Наско Георгиев, Петър Георгиев, Кристиян Бахчеванов, а на полуфинала и Радослав Палчев. Така за титлата по-късно днес Костадинов, който е и носител на златния пояс на "Никола Петров", ще спори с Емилиян Недев.

Иво Ангелов, който пропусна Евро'2014 заради травма на носа, също бе убедителен и след 4 победи стигна финала. На старта в категория до 59 кг той разби с технически туш 8:0 точки Светлин Шиндов, а след това победи с технически туш Константин Куртев и Андрей Борисов. На полуфиналите съперникът му Станислав Луков се отказа.

За златото Ангелов ще се бори с Радослав Василев, бронзов медалист от световното за юноши през 2013-а. Изненади имаше в тежките категории. При 98-килограмовите Иван Иванов победи още в първата среща европейския вицешампион за 2013-а Владислав Методиев с 3:2. След това до финала Иванов нямаше проблеми - спечели след отказ на Лазар Лазаров и срази с технически туш Димитър Ангелов, а на полуфинала прегази и младия Евгени Генчев, еврошампион за кадети от 2013-а с 6:0.

Така за титлата по-късно днес Иванов ще излезе срещу Асен Табаков, който на полуфиналите преодоля Петър Начев с 9:0 точки. При 130-килограмовите младият Милослав Методиев на четвъртфиналите елиминира европейския вицешампион Любомир Димитров с туш. Преди това петият от световното за юноши през 2012-а тушира Виктор Цанев, а на полуфинала спечели след отказ на Николай Кашинов.

За златото по-късно днес Методиев ще излезе срещу бившия национал и бронзов медалист от световното през 2006-а Калоян Динчев, който преди това се справи с Михаил Павлов с 5:1. След четири победи до финалите достигна и бронзовият медалист от олимпийските игри Пекин'2008 Явор Янакиев.

На старта в кат. до 75 кг той започна с победа, след като съперникът му Стоян Христов се отказа, а после надделя с технически туш над Филип Калайджиев и Стефан Дюлгеров. На полуфинала съперникът му - бившият национал Емилиян Тодоров също не излезе на тепиха.

Така титлата Янакиев ще си оспорва с Атанас Колев, който на полуфинала се справи с Пламен Палев, бронзов медалист от световното за юноши през 2005-а.

Бившият световен и европейски шампион Христо Маринов също е на финал в категория до 85 кг след три победи с технически туш - над Тони Танчев (10:1), Орлин Лозанов (9:0) и Денислав Златев (8:0). За златото Маринов ще излезе срещу Николай Байряков, който се прегази Николай Иванов с 8:0 точки.

Следват всичките финалисти:

59кг: Иво Ангелов - Радослав Василев

66кг: Емилиян Недев - Александър Костадинов

71кг: Сливен Костадинов - Сали Сали

75кг: Явор Янакиев - Атанас Колев

80кг: Даниел Александров - Антонио Вражев

85кг: Христо Маринов - Николай Байряков

98кг: Иван Иванов - Асен Табаков

130кг: Милослав Методиев - Калоян Динчев