По три номинации за атлет и атлетка номер 1 на годината

снимка: БТА/AP

Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (ИААФ) обяви финалната тройка от номинирани състезатели за наградата за най-добри лекоатлет и лекоатлетка на годината. За приза при мъжете ще се борят катарецът Мутаз Еса Баршим (скок височина), кениецът Денис Кипруто Кимето (маратон) и французинът Рено Лавийени (овчарски скок).

Баршим спечели световната титла в зала, а през сезона постигна втори резултат в историята на дисциплината от 2,43 сантиметра. Кимето постави нов световен рекорд от 2:02.57 часа по време маратона на Берлин в края на септември.

През 2014 година Лавийени пък спечели европейската титла и направи световен рекорд в зала от 6,16 метра. При жените наградата ще се оспорват новозеландката Валъри Адамс (гюле), етиопката Гензебе Дибаба (бягания на дълги разстояния) и холандката Дафне Схиперс (спринт).

Адамс спечели световната титла в зала в Сопот 2014 и остана непобедена през сезона. Дибаба триумфира със златото на 3000 метра на световния шампионат на закрито, като през сезона постави нови световни рекорди в зала в бягането на 1500 и на 3000 метра.

Звездата на 22-годишната Схиперс изгря на европейското първенство, където тя спечели титлите в спринта на 100 и на 200 метра, като през годината постави национални рекорди на Холандия и в двете дисциплини, посочва БТА.