Пълен обрат: Боксьор №1 на България ще се бие в Рио

снимка: БФ Бокс

Олимпийският и световен шампион по бокс за младежи в категория до 56 килограма Благой Найденов се е отказал от идеята да влезе в професионалния бокс и на този етап остава в България.

18-годишният Найденов заяви, че ще бъде със статут на аматьор поне до олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той е взел това решение, след като е получил изгодно предложение от собственика на футболния отбор Литекс Гриша Ганчев.

"С г-н Ганчев се видяхме няколко дни преди Коледа. Той ме познава, харесва ме много като стил на игра, като човек, като всичко, стиснахме си ръцете и така", сподели боксьорът.

"Много хора писнаха, когато се разбра, че ще играя професионален бокс, стана им гадно, опитваха се да ме задържат, но пак повтарям - човекът, който ме задържа да остана да играя бокс в България е Гриша Ганчев", добави Найденов.

Той също така подчерта, че въпреки това, че Гриша Ганчев ще му плаща заплата, спортното министерство също трябва да продължи да финансира подготовката му. Найденов остава в Славия, след като проблемите с клуба са вече решени.

Треньорът му Аспарух Георгиев заяви, че са имало недоразумение със Славия, след като са подписали предварителния договор за професионалния бокс.

"Те искаха да си плащаме. През миналата седмица не ни пуснаха във фитнеса. За нас беше обидно, защото ние сме си като у дома в Славия след толкова години. След това говорихме с тях и те казаха, че вече няма проблем и ще можем да тренираме", каза Георгиев.

Благой Найденов заяви, че на първо място иска да спечели турнира за Купа "Странджа", след това всички останалите турнири, в които участва, както и да завоюва квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

Само преди няколко дни популярният ирландски мениджър Гари Хайд, който подписа професионален договор с Благой Найденов, потвърди пред Sporta.bg, че българинът ще запише своя профи дебют на ринга през 2015 година. По всичко изглежда обаче, че в крайна сметка това няма да се случи.