Платини иска разследването на ФИФА да стигне до края

снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Мишел Платини призова за продължаване на разследването за корупция при избора на домакин за световното първенство в Катар през 2022 година.

По-рано ФИФА повери делата на председателя на комисията си по етичните въпроси и дела Микаел Гарсия.

Миналия вторник британските медии съобщиха, че катарска компания, собственост на бившия член на ФИФА Мохамед бин Хамам, е дала подкуп в размер на 2 милиона щатски долара на бившия президент на КОНКАКАФ Джак Уорнър.

Парите са били преведени на фирма на тринидадеца само няколко часа след гласуването, което доведе до разследване от страна на федералните служби на САЩ.

В последните дни се появиха информации, че Гарсия желае да говори формално с всичките 24 члена на Изпълнителния комитет на ФИФА, но те не искат да бъдат разследвани.

Това пък доведе до слухове, че проучването на Гарсия може да бъде блокирано и проблемът да отпадне от дневния ред. Платини обаче обяви, че заклеймява всяко намесване в работата на Комисията по етика.

"Аз лично съм категорично против намесата в работата на Комисията по етика, което може да изкара разследването от релси. Искам този процес да бъде продължен до неговия край", каза Платини.