Платини и Хайнкес категорични: Рибери заслужаваше да спечели

снимка: БТА/AP

Президентът на УЕФА Мишел Платини и бивш носител на „Златната топка“ сподели разочарованието си от неуспеха на Франк Рибери да спечели отличието през 2013 година.

Крилото на баварците“ се нареди трети в класирането, като Роналдо стана №1, а втори остана Лионел Меси, въпреки че според старата система за гласуване френският полузащитник би спечелил отличието.

Платини разкритикува остро ФИФА заради наложените промени, според които под внимание не се взимат отборните отличия, визирайки спечеления требъл на Байерн (Мюхнен) с Франк Рибери през миналата година.

„Роналдо е чудесен победител, но аз съм много разочарован за Франк Рибери. Следващата година очаквам наградата да се върне отново към Меси или Роналдо. В продължение на 50 години предвид се взимат резултатите и титлите, а това вече не е така. Мисля, че щом Франк не спечели в година, в която завоюва всичко възможно, има проблем, както бе през 2010 година. Промените, които станаха при „Златната топка“, когато тя отиде при ФИФА, не са за добро“, коментира президентът на УЕФА.

Около мнението на фрацузина се обедини и избраният за най-добър треньор за 2013 година – Юп Хайнкес, който успя за направи требъл с Байерн (Мюнхен) с Франк Рибери в състава.

„Доста е трудно да се говори за Рибери. Той спечели требъл с Байерн (Мюхнен) е и ключов играч. Той също заслужаваше наградата“, категоричен бе 68-годишният специалист.