Платен телевизионен канал за мачовете от А група?

снимка: БТА/AP

От ръководството на Нова телевизия обмислят вариант за създаването на нов отделен платен спортен канал от Нова година, по който ще се дават всички мачове от "А" група и английската Висша лига.

Бордът на директорите обсъждаше проекта късно снощи, разбра “24 часа” от два независими източника.

Официално от медията обявиха, че не коментират бъдещите си планове. Идеята е двубоите да бъдат преместени от “Диема” в изцяло спортен канал, който ще се излъчва в HD формат.

Шефът на Нова телевизия Дидие Щосел и подчинените му обмислят да сложат месечна такса от 4 лева. Тя ще се плаща както други платени канали, които се разпостраняват от кабелните и сателитните оператори в България.

Разглежда се възможността в близко бъдеще да може картината на даден мач да се разкодира и с изпращането на SMS. България е сред малкото страни в ЕС, където двубоите от Висшата лига и местните първенства се гледат реално без пари.

В средата на август Нова тв придоби правата за излъчване на родните мачове от Tv7. Тогава фирмата “Футбол Про Медия” извади 2 милиона лева, за да плати задълженията към клубовете.

Миналия сезон тв правата в “А” група излизаха на излъчващата телевизия 5 милиона лева. “Нова броудкастинг груп" придоби правата за излъчване на английската Висша лига за България до лятото на 2016 година.

Според запознати най-гледаното първенство на планетата струва по 3,5 млн. евро на сезон на Нова тв. Медията има право да излъчва по 380 мача на година, като близо 200 от тях са в различен часови пояс.