"Планът Крул" на Ван Гаал няма аналог в историята на Световно първенство

галерия:

снимка: БТА/AP

Решението на холандския селекционер Луис ван Гаал да пусне в игра вратаря на Нюкасъл Тим Крул само за рулетката на дузпите срещу Коста Рика не е уникално в историята на футбола, но няма аналог в предишните елиминационни двубои на световни първенства.

За първи път вратар влиза в края на 30-минутното продължение, специално за да пази на дузпите. Както самият Ван Гаал призна след края на вълнуващия четвъртфинален сблъсък с Коста Рика, титулярът Яспер Силесен не е знаел за „плана Крул“.

Благодарение на това хитро (и оказало се блестящо) решение на Ван Гаал, Холандия записа първа победа след края на редовното време и първа победа при рулетката на дузпите на Световно първенство.

4100611

Допреди двубоя с Коста Рика „лалетата“ имаха четири мача от програмата на световни футболни финали, които трябваше да се решат след продължения и ги загубиха всичките – независимо дали в рамките на допълнителните 30 минути или при изпълненията на дузпи.

4100612

Най-скорошната и най-болезнена от въпросните загуби, естествено, е тази на финала на миналото Световно първенство по футбол 2010 от Испания с 0:1 с гола на Андрес Иниеста в 116-ата минута.

Коста Рика само веднъж бе играла продължения и дузпи на Мондиал, и то в Бразилия, когато с човек по-малко се добра до рулетката на 11-метровите удари в осминафинала срещу Гърция и спечели с 5:3.

4100613

За първи път в последните 10 случая с рулетки на дузпи на световни първенства отборът, който изпълнява първи, не успява да спечели надлъгването – Коста Рика го направи снощи срещу Холандия.