Петър Витанов: В ЦСКА се дава шанс на младите

снимка: cska.bg

Петър Витанов e определян като един от най-големите таланти в нашата школа. Преди няколко дни той дебютира за първия отбор. Пепи е на 18 години и вече подписа 3-годишен договор с клуба.

След мача с Любимец, в който Витанов се представи отлично и асистира за втория гол на Антон Карачанаков, халфът сподели, че за него ЦСКА е сбъдната мечта. В България е играл само за червените.

Три години се обучава във футболна академия в Англия, а сега мечтае да бъде основна част от мъжкия отбор на ЦСКА. Днес той даде специално интервю за официалния сайт на "армейците".

Пепи, лесно ли се стига до първия отбор на ЦСКА?

Не, в никакъв случай не е лесно. Нужни са много работа, много пот и много търпение.  През всичките години трябва да си сериозен към тренировъчния процес и да имаш желание да станеш професионалист.

От колко време тренираш с мъжкия отбор на ЦСКА?

Малко повече от година тренирам с първия отбор.

Разкажи повече за себе си. Кога започна да тренираш в школата на ЦСКА? Винаги ли си играл на позицията дефанзивен халф?

В ЦСКА съм от 7-годишен. Почти през целия си живот съм бил в ЦСКА, с изключение на малък период, в който бях във футболна академия в Англия. Винаги съм бил вътрешен халф, дефанзивен или офанзивен.

Кои са били твои треньори в школата?

Филип Филипов беше един от първите ми треньори. След това - Ангел Калбуров. С него бяхме пет, шест години заедно. Той ми е помогнал много. За кратък период от време треньор ни беше Альоша Димитров, а сега е Сашо Борисов.

Как се стигна до заминаването ти за Англия?

Имаше проби тук в България, на които бях одобрен. Получих стипендия и заминах. Не беше професионална футболна академия, но мисля, че ми даде доста неща.

На какво те научи престоят ти на Острова? Семейството ти беше ли с теб?

Живеех сам в общежитие, имаше и други момчета от България, които много ми помагаха. В играта се научих на повече тактическа дисциплина, физически също напреднах много. Когато заминах, бях на 14 години. Живях в Англия три години. Липсваше ми много България, семейството и приятелите. Но отидох там, за да играя футбол, да правя това, което обичам.

Защо започна да тренираш в ЦСКА, а не в някой друг клуб? След дебюта при мъжете каза, че това е сбъдната мечта за теб.

Започнах в ЦСКА, защото това е клубът, който обичам. Винаги съм искал да играя тук.

Много те хвалят в отбора, и треньори, и съотборници.

Всеки ми помага, аз мога да науча много от абсолютно всеки в нашата съблекалня. Всички са големи имена и имат много по-голям опит от мен. Всички в треньорския щаб ми помагат да се развивам.

Тодор Янчев ни разкри, че винаги оставаш след тренировка и работиш допълнително. Той се изказа много ласкаво за теб.

Радвам се да чуя неговото мнение. Той много често си говори с мен и ми дава съвети. Аз се опитвам да науча колкото се може повече от него. Стремя се, колкото се може по-бързо да се уча и да се развивам.

Много юноши, след като изиграят три, четири мача при мъжете, решават, че са звезди. При теб може ли да се получи подобно нещо?

Не. Един мач не те определя като нещо особено, не те прави футболист. Знам, че във футбола си толкова добър, колкото последният ти мач. Трябва да се доказваш на всяка тренировка.

След дебюта ти в събота срещу Любимец започна да даваш интервюта. Това, че ставаш известен и феновете започват да говорят за теб, ще те промени ли?

Това е по-скоро нещо формално, то е част от работата ни. Няма да се променя.  

Стойчо Младенов нарече годината оздравителна. Но ти заяви, че ЦСКА има сили за първото място. Наистина ли го мислиш?

Годината може да е оздравителна, но в някои мачове и с някои игри показахме, че можем да се борим за първото място. Най-силният ни конкурент е Лудогорец.

Tреньорският щаб на ЦСКА е критикуван, че не дава път на младите. В същото време Чочев е основен футболист, Карачанаков и Грънчов също играят, макар да не са титуляри. Долапчиев има 4  гола през сезона, 8 момчета от юношите старша възраст тренирате с  първия отбор, четирима от вас имат договори. Това за какво говори?

В ЦСКА се дава шанс на младите футболисти. Абсолютно всички са играли в контролите. Понякога шанс за изява имат и футболисти от по-малките възрасти.

Ние знаем, че ни трябва още време, за да докажем, че заслужаваме да сме в първия отбор. Всичко зависи от това как се държим на тренировка, как играем на терена.

Какво си пожелаваш?

Да се наложа в отбора и да остана още дълго време в ЦСКА.