Петър Дочев: Кеф ми е, че "Нефтохимик" играе добър волейбол

Безспорно отборът, който се намира в най-добра форма от началото на сезона в мъжката Суперлига „Сами-М“ е „Нефтохимик 2010“ (Бургас). Бургазлии записаха пет поредни успеха и все още не познават вкуса на загубата, което ги издигна еднолично на първото място в шампионата с 14 точки, на 3 пред втория „Арда“ (Кърджали). В последния кръг волейболистите на Петър Дочев надиграха като гост шампиона „Марек Юнион-Ивкони“ (Дупница) с 3:2.

Ето и какво каза в интервю за сайта на БФВолейбол volleyball.bg наставникът на „Нефтохимик 2010“ Петър Дочев:

-Г-н Дочев, поздравления за отличния старт на сезона. Пет поредни победи и успех над шампиона „Марек“ с 2:3 в Дупница в последния кръг. Коментарът Ви за срещата.

-Не само че беше драматична победа, но мачът бе изключително тежък. Зарядът за „Марек“ бе много сериозен, защото те влязоха в една негативна серия, от която искат да излязат и дадоха всичко от себе си това нещо да се случи. Постарахме се да бъдем сериозен противник. Борихме се до последно и всъщност точно тази борба и желанието  до последно да излезем победители в крайна сметка ни помогнаха да постигнем този резултат.

-Къде надиграхте дупничани като елементи?

-По-скоро проявихме малко повече търпение. При всички положения чисто технически сервисът ни беше по-добър. И тактическата дисциплина, която спазихме в самия край на мача също ни помогна доста да стигнем до този успех.

-По-рано през сезона победихте и друг от фаворитите за титлата „Монтана“. Повишиха ли самочувствието на момчетата тези резултати?

-Самочувствието при всички положения е повишено и това е напълно нормално, когато се изправяш срещу такива противници и излизаш победител. Но от друга страна тези резултати задължават, носят със себе си отговорност и по някакъв начин ни тежат за по-нататъшното ни представяне в шампионата. Мога да кажа, че един такъв старт е нож с две остриета. Нещо много хубаво, но и отговорност, която трябва да се затвърждава. Разбира се това е едно много сериозно предизвикателство за мен и момчета. От доста години „Нефтохимик“ е в елита, но не винаги е стигал до края. Този старт определено изисква една мобилизация и предизвиква желание в играчите да се постигат още по-сериозни резултати в бъдеще.

-Лично Вие как се чувствате като треньор в Суперлигата, след като последните години водихте „Казанлък“ в женското първенство?

-При всички положения, особено в България, мъжкият и женският волейбол се различават. Това за мен е едно много сериозно предизвикателство. Не за първи път съм треньор на мъжки тим, но тези три години при жените малко ме отдалечиха. Затова сега съм два пъти по-амбициран, а и като цяло мъжкият волейбол е доста по-атрактивен от женския, категорично.

- Какви са личните Ви амбиции след това убедително начало и какво си пожелавате през този сезон?

-Аз си пожелавам момчетата да са здрави и да работят със същия ентусиазъм както до сега. Разбира се, благодарен съм и на ръководството, което ми даде тази възможност да работим в толкова добра и професионална среда. Не искам да казвам нищо повече за края на шампионата и това какво искаме да постигнем, защото той е наистина доста дълъг. Това, което правим до момента ме радва не само като резултат, но и като волейбол, който предлагаме!