Петър Чех започнал кариерата си като крило

снимка: arsenal.com

Новото попълнение на Арсенал Петър Чех разкри, че никога не е предполагал, че ще стане вратар. Една контузия обаче променя кариерата му. На 10-годишна възраст, докато играе като крило, той чупи крака си и след възстановяването си застава под рамката на вратата.

Чех прекара цяло десетилетие в Челси преди да бъде продаден за 11 милиона на градския съперник Арсенал по-рано това лято. 

"Никога не съм си представял, че ще стана вратар. Като много малък тренирах хокей, там бях вратар, но след това се записах да тренирам футбол и ме позлваха в центъра на терена или по крилото.

Разбира се, пробвал съм да пазя, като малки ни пускаха в края на тренировката да поиграем малко и тогава съм заставал, но само, за да проверя каква е разликата с вратарския пост в хокея. 

На един мач нашият вратар не успя да дойде и някой трябваше да пази. Никой обаче не изяви желание и тогава треньорът ме посочи - Ти, виждал съм те как пазиш, трябва да пробваш днес.

Казах си "добре, ще го направя, но само днес" и се справихме доста добре, победихме. На следващия ден треньорът на вратарите ми каза, че трябва да остана при него, тъй като съм се справял добре. 

Това обаче не се хареса на наставника ни и той така и не ме пусна да пазя. Играех на крилото или зад нападателя - зависеше от противника. Но един ден, помня, че бях на 10, си счупих крака. Възстановяването бе дълго, а и след това известно време не можех да тичам, защото ме болеше", сподели Чех.