Пенев: Искаме да сме сред първите два отбора в групата

галерия:

снимка: Булфото

Националният селекционер Любослав Пенев заяви, че тимът е в отлично настроение за утрешната контрола с Беларус.

На брифингът си днес Пенев определи утрешната контрола като важен мач, в който иска да провери как футболистите изпълняват зададените задачи.

"Започваме годината с отлична нагласа за първия мач от този цикъл. Ще направим още 2 или 3 контроли. Тези два – три дни минаха добре, очаквам утре една добра игра и да изпълним това, което си поставихме като задача."

"Мачът с Беларус е важен, защото ще играем малко контроли и всяка от тях е важна. Противникът няма сходен стил на игра с някой от предстоящите ни съперници. По-скоро това е една полезна контрола, нямаше много свободни съперници. Отборът на Беларус обаче е сериозен и очаквам добър, здрав и мъжки мач. Теренът е в прекрасно състояние. Тези мачове са, за да видим кой как изпълнява това, което му се зададе", сподели Пенев.

Той заяви, че не е доволен от многото картони, които националите получават и бе категоричен, че тимът ще гони класиране сред първите два тима в своята квалификационна група за Евро 2016.

4070461

"Ще опитаме да подобрим представянето си от предишните квалификации. Това ще е промяната в отбора. Тя трябва да настъпи на местата, където не бях доволен. Не ми харесаха лесните картони, които си изкарваме и това, че у нас толерираме някои отбори и футболисти, а това не се случва в Европа. Бяхме ощетени в квалификациите, но трябва да се вгледаме в собствените си грешки. Всеки футболист трябва да е наясно, че не сме световна сила, за да очакваме помощ от съдиите. Повечето картони са на играчи, които играят в България и за това обръщам внимание на това."

"Обещавам че ще продължим да работим по същия начин и по-добре, ако се налага. Никой не знае какво ще се случи след две години, за да даваме други обещания. Искаме да се класираме, поставили сме си високи цели. Искаме да сме сред първите два отбора или да се класираме като най-добър трети, но това минава през сериозна подготовка. Групата ни не е лесна. Никой да не мисли, че сме в лесна група. Трябва да подходим по-спокойно, по-скромно и с повече работа. Това апелирам и към футболистите."

4070463

"Тренираме върху това да вкарваме голове. Не разполагаме с много тренировки, но не се оплакваме, работим и в двете фази. Направили сме си ясни и точни заключения от миналите квалификации и знаем, че има неща, които трябва да са подобрени", добави специалистът.

Той разкри, че ще продължава да вика нови лица в националния тим, за да търси оптималния състав и поясни, че около изграденото вече ядро от футболисти трябва да се привличат и други футболисти.

"Винаги ще търся футболисти, които играят добре. Така те дават заявка за повиквателни. Следя всички и не трябва да се изненадвате когато има нови. Когато се наложи - има контузени и наказани искаме да имаме готов човек за достоен заместник. До след две години, две години и половина ще мине много време. Започваме с един състав, а ако се класираме ще отидем и на първенството, така че трябва да правя промени и да тъся футболисти. След година - две титуляри ще станат тези, които сега са в малдежкия отбор. Юношите ще станат младежки национали. Това е нормалното развитие на нещата.

4070462

Както в личен, така и колективен план мисля, че се представихме не лошо и през тези две години и успяхме да натрупаме важен опит за близкото бъдеще. Изиграхме не малко срещи на добро ниво и посгитхахме доста. Това ще ни е от полза. Успяхме да обединим отбора, да постигнем силен колектив. Около изграденото ядро малко по-малко ще привличам други футб коит да станат част от този колектив", смята Пенев.

Националният селекционер изрази задоволството си, че Станислав Манолев най-накрая си намери нов отбор. Той сподели, че няма нищо странно в това, че не е повикал част от футболистите, изкарали предишния цикъл.

"Не мога да кажа колко футболисти ще използваме утре, но ще опитаме да ползваме всички смени. Ще видите по време на мача. Няма контузени, тренираме нормално, надявам се, че всички са готови за сериозен мач."

4070464

"Манолев проведе сериозна подготовка с Литекс, а сега е хубаво, че си намери отбор. Той не игра година и половина – две. В началото имаш инерция, но когато не играеш официални мачове, започваш да изоставаш от останалите."

"Както не съм повила Александър Тонев, така не съм повикал и много други. Така съм преценил за този мач. Групата е голяма, така че не всички ше играят, но това е нещо съвсем нормално. Има определена бройка и аз се съобразявам с нея", заключи Пенев.

Двубоят на националния тим с Беларус е утре от 17:45 часа на Националния стадион "Васил Левски", а от 19 часа тази вечер започна официалната тренировка на "лъвовете".