Пената за Бербо: Феновете на ЦСКА може да не го искат

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде обширно интервю за "Тема Спорт", в което коментира редица теми, свързани с отбора. Той засегна предстоящия мач с Берое, повиквателната от Петър Хубчев за Валентин Антов и поканата, отправена от "армейците" към Димитър Бербатов да се завърне на терена. 

Г-н Пенев, какви са очакванията ви за двубоя с Берое?

- Кой не би дал предимство за ЦСКА в тази среща? Ако върнем колелото отпреди малко повече от година, ще трябва да припомним - беройци да не са забравили, когато паднаха с 0:6 на "Армията". Сега очаквам да опитат да ни излъжат с някое 1:0. Но да видим. Ще се получи интересен мач. Берое може и да има някакви проблеми с резултатите, но си остава добър отбор. ЦСКА трябва да е внимателен. Мачът няма да е лесен.

Смятате ли, че е предимство за ЦСКА фактът, че обстановката в Берое се нажежи значително след загубата с 0:1 от Витоша?

- Това са си техни проблеми. Ние в ЦСКА от пет години си имаме разни проблеми, но си мълчим. Да се оправят. Въпросът е да не позволим на Берое да ни излъже. До края остават 11 мача и трябва всеки да завършва с победа за ЦСКА.

Виждате ли прогрес в играта на ЦСКА през пролетта?

- Е, какви неща сега ме питате. Знаете, че не съм от вчера. Защо да коментирам, като мене ще ме псуват утре. И все пак - вижда се, че и ма напредък в много отношения - и в играта, и в реда и в дисциплината. Но това са неща, които трябва да продължават. Не става всичко веднага на момента, а и не могат да се правят изводи след 4-5 мача. Лошото за нас е, че сега идва пауза в първенството и малко ще се убие ритъмът на отбора. Но това си влиза в играта. Основното е ред и дисциплина да има. Старши треньорът го знае много добре, той самият е минал през много професионални пътеки. Нека да подобрява още футболистите и оттам да се върви напред. Има си треньори, има си ръководство, те най-добре знаят. Виждаме, че публиката идва, не сме забравили какво направиха във Велико Търново. Всеки си знае своите задачи в ЦСКА и си ги изпълнява. Тези неща и аз съм ги преминавал. Макар да сме на второ-трето място, ние сме задължени да играем все едно сме първи. Това треньорите го знаят много добре и няма нужда да им даваме акъл. Той този акъл е един и същ от 70 години. Който и дa е треньор, феновете и ръководството искат ЦСКА да е начело, да играе силно в евротурнирите и да прави шампионски мачове. Това е проста работа. Но трябва да се дава време. Да не се пришпорва. Да не се бърза. Както е нужно да караш внимателно колата, за да не се блъснеш някъде. Защото после, докато ти я оправят, ще трябва да ходиш пеша. Така и ние не бива да избързваме прекалено много, за да не стане някой сблъсък и да си останем само с мечтите. Важно е и каква ще бъде програмата ни за първенството в плейофите...

Ако ЦСКА завърши втори, ще играе два поредни мача с Лудогорец в началото на април - за купата и за първенство. Като че ли тези срещи може да се окажат разковничето за целия сезон?

- На Разград имаме какво да им връщаме. Треньорите и ръководството си знаят подготовката за тези мачове. Самите футболисти трябва да гледат в една посока. Сигурен съм, че треньорите ще направят така, че играчите да се наместят в една посока, да не са разпилени. Такива стари фрази имам много в главата си. И по друг начин мога да го кажа - треньорът трябва да е малко като кокошката, която си е измътила яйцата. Тя не пуска пиленцата да бягат в различни посоки, а си ги кътка на топло.

Валентин Антов получи повиквателна за националния отбор още на 18 години. Как гледате на този избор на селекционера Петър Хубчев?

- Примери такива има много в световен и европейски план. В ЦСКА е имало титуляри и на по 16-17 години. Не трябва прекалено да им вдигаме пулса. Защото пулсът бързо се сваля от хвалебствия, целувки, усмивки и шоколади. Момчето е професионалист. Има си треньор, който съм сигурен, че няма да сбърка в отношението си към футболиста и ще му каже правилните думи, за да го предпази от главозамайване. Всичко си зависи от главичката на Вальо и неговите качества. Дано в скоро време още двама-трима млади като него да влязат да играят в ЦСКА, пък да стигнат и до националния отбор. Жалкото е, че момчетата от школата не могат да си провеждат домакинствата на "Армията". Направиха се три игрища, но размерите им не стигат. За единия терен трябваше три дървета да се отрежат, за да се увеличи ширината, но...

Емил Данчев разкри, че Димитър Бербатов е получил покана от ЦСКА да се върне на терена. Очаквате ли Митко да приеме?

- Не съм имал контакти нито с единия, нито с другия. Четох за това. Този въпрос ми се струва, че някак много грапаво беше поставен. От кой какво е получено... Трябваше някой да излезе и да разкрие подробности по тази покана, но не се случи. Не знам и доколко е започвано отношение между двете страни. Трябва да знаем също, че и феновете имат право да взимат отношение по такива въпроси. Понякога при привържениците има нещо запечатано и после прошка няма. Затова искаме винаги да ни подкрепят, да вървим успоредно с тях и накрая да има прегръдка и стискане на ръце.

Очаквате ли Бербатов да дойде на "Армията" за мача ЦСКА - Берое?

- Не ме питайте мен за това. Вземете едно интервю от феновете, вземете и от Бербатов. Да видим какво ще кажат и дали ще говорят еднакво. Може да се разминават по тези въпроси. Митко е играл добре за ЦСКА, но понякога не е играл добре. Аз съм бил доволен от него, друг път не съм бил... Но не е моя работа да коментирам тези въпроси.

Как оценявате представянето на ЦСКА през пролетта дотук?

- Добро е. Както казах - вижда се напредък в играта. Има повече атаки и положения, в последните два мача се повиши и резултатността. В същото време загубихме срещи, които не биваше, особено тази с Левски. Най-боли, когато паднеш в мач, в който не са те надиграли. Още повече, когато е от големия съперник... Разбира се, има какво да се желае, но за целта трябва време на новия треньор. Любо си знае най-добре какво и как да направи. Както се казва - пъпът му е хвърлен на "Армията"...