Пелето: Левски ме плаши с политически натиск

Бившият спортен директор Левски Станислав Ангелов говори пред Sportal.bgотносно "синия" клуб и базата на "Раковски". Пелето призна за заплахи към него и заяви, че не той е проблемът на 26-кратните шампиони. 
  
"Всеки един клуб иска да има потребители в школата, за да се "храни". Ние вместо да ги правим децата левскари, казваме, че те не са наши. Усещам натиск, естествено, не само в медиите. Всеки, който следи медиите, усеща. Процедира се брутално и грубо, но това ни мотивира. Там сме застанали 10 човека и сме мотивирани. Започнахме сгурията, пролетта или лятото ще се приключи ремонтът. 

Базата е обширно понятие, поддържа си я МВР - относно курсове, състезания, пожарникарските спортове и т.н. Конфликт чак такъв не виждам, още повече деца дойдоха, сплотихме се, разрастваме се, което е най-интересно. Изгонени сме, натирени сме, обидени сме, аз в частност не съм обиден, просто ми е странно как така един клуб постъпва със свои кадри. 

В Левски има петима адвокати и още толкова финансисти, а няма футболни хора. Не знам. Кражба не е извършена! Има си закони, спазваме ги. Тази база не е моя, а на МВР. Школата или сдружението се казва "Левски-Раковски", аз не мога да променя еднолично името. 

Снощи гледах Левски, радвам се, че бихме. Ние сме фенове вече, може само да се радваме и да поддържаме. Завел съм дело най-вече да си изчистя името. Чувам различни заплахи, че политически са щели да ме натискат. Нали живеем в правова държава? Кой е този политик, който ще ходи да натиска и да прави нещо, което да е против децата? В крайна сметка управляващите са спортни хора. 

Дали са изгорели всички мостове? Левски не е на господата, Левски е отборът на народа. Готов съм на диалог, разбира се. По-слабият си чака, носи си тоягата по гърбината, отговорен съм пред децата и родителите. Откакто съм аз в тази база се развива някакъв процес, нормално е хората да са зад децата си, не зад мен. Преди мен никой не беше направил нищо за базата. 

Не съм говорил със Спас Русев, с Даниел Боримиров не сме в много близки отношения. Когато аз бях спортен директор на Левски, се борихме за първото място. Люпко Петрович си тръгна сам, не е имало проблем с никого. Люпко защо не каза: "Или аз, или Станислав". Не съм аз проблемът, но това го знаят всички футболни хора. 

Когато бях спортен директор, нямаше обидени и изгонени, когато дойде друг човек, започнаха деленията, обидите. Всеки сам да си прецени. Аз за себе си мога да събера две и две или да разделя три и три. Левски трябва да инвестира в бъдещето на децата, това се прави по целия свят. 

Чувам много помпозни изказвания от Левски, а действията къде са? Не съм видял нищо. Малко е децата на "Герена" да имат един или два терена. Трябват 5-6 терена, зали, балони, фитнеси. Ясно е, че на "Раковски" не искат да се случват тези неща, но аз търся финансиране. Притеснява ме, че така се процедира от клуба-майка. Оттам са минали и Наско Сираков, и Иванков, и Мариян Христов, и Гиби Искренов за малко, и Кокала, да не обиждаме нашия приятел Емил Велев. 

Това е сдружение с нестопанска цел, там собственост не може да имаш. Ние сме неправителствена организация, която се занимава със спорта. Всяка стотинка, която влиза там, трябва да отива за спорта. Концепцията на държавата трябва да е развиването на школите. По градинките и пред стадиона е пълно с пияници, наркомани, педофили. Аз преди да отида в школата, тя беше пред закриване. Какво щяха да правят тези 300 деца? София се разрастна много, имайте го предвид. 

Имам визия за след 6-7 години - да се превърнем в топ школата на България. И евентуално това да са таланти на Левски. Няма как да няма апетити на такова хубаво място в София. Аз съм силен и вярвам, че мога да променя нещо генерално във футбола. Във футбола нещата трябва да се променят отдолу нагоре. В Левски трябва да следват футболната концепция на футболните хора, които са там. Странно е, че в клуба работят повече хора, които са извън сферата на футбола. Г-н Боримиров е за трети път в клуба.

"Армията" не ме интересува. Гледам Гриша Ганчев, опитът му е от Ловеч. В София има много подводни камъни, някои ги е предвидил, други - не. Имам леко наблюдение. С юношите в Ловеч досега се справяха по-добре, отколкото нас. Ние вместо да намерим общ път в Левски, разцепихме нещата. Аз имам идея Левски да има школи из цялата страна и да правим левскари навсякъде. 

Г-н Домусчиев направи много хубава школа, явно други ще ни диктуват модата. В Левски не трябва да преобладават чужденците. В чужбина имат по 10 души щаб на един детски отбор. Байерн М е дал 90 милиона през последната година, за да привлича деца. 

Не ме интересува какво казват, аз ще казвам, че ние сме Левски и ще привличам левскари. Левски е нашият патрон, довери Пелето