Пекерман: Хамес плачеше като дете в съблекалнята

снимка: БТА/AP

Селекционерът на националния отбор на Колумбия Хосе Пекерманзаяви, че е горд от представянето на играчите си след отпадането от домакина Бразилия на четвъртфиналите на Световно първенство 2014.

"Селесао" продължи към полуфиналите, след като се наложи с 2:1 в изключително тежък и драматичен мач, който оправда очакванията за люто латиноамериканско дерби.

Пекерман говори и за откритието на шампионата - Хамес Родригес, който засега е едноличен лидер при голмайсторите на Мондиала с шестте си попадения. Той разкри, че младокът се е разплакал, но бе категоричен, че бъдещето пред Хамес ще бъде бляскваво, като не пропусна да похвали и лидера на Бразилия Неймар.

"Трудно ми е да направя внимателен анализ веднага след мача. Знаехме, че Бразилия е труден и опасен съперник, но не сме спирали да вярваме в мечтата си. В мачове като този всяка грешка означава отпадане от турнира.

Бразилия днес показа своята сила и игра много добре в тези аспекти, които може би в предишните мачове не бяха впечатляващи. Бразилия отстрани грешките, които направи в мача с Чили, но пък ние сме горди от себе си. Надявам се, че и на вас е харесало представянето на националния отбор на Колумбия", коментира Пекерман.

"Възможно е Хамес да е играл по-ниско днес от своето ниво, както същото може да се каже и за Неймар. Но мисля, че и двамата имат голямо бъдеще и ще прогресират. Мисля, че на това първенство и двамата показаха в някои моменти близо до 100 процента от потенциала си. Те са млади, а на раменете им тежи голяма отговорност. Така че трябва да ги разбираме, когато не са в топ-форма.

Искам да ви кажа, че в нашата съблекалня Хамес Родригес след мача се разплака като дете, а останалите отидоха да го успокояват. Като цяло той се представи прекрасно на първенството.

Разбира се, за нас в Колумбия това не е изненада, защото сме наясно с потенциала му. Сега просто го показа на целия свят в пълния си блясък. Далеч не може да бъде винен за отпадането ни.

За нас е важно, че се наслаждавахме на играта си на това Световно първенство, а какво е футболът, ако не удоволствие. Аз лично също прегърнах Хамес и му казах, че ако някой заслужава овации в нашия отбор, то това е той. Не бива да чувства вината само върху себе си затова, че отпадаме.

Както и казах, за да продължиш срещу Бразилия, трябва да прибавиш още от качествата, които не си показал до момента", завърши Хосе Пекерман.