Пак сърцата ни са пълни, пак стадионът ще е син

Днес е празник, „Левски“ играе. Това може да чуете от всеки привърженик на „сините“ и неговото твърдение е самата истина.

Мачът с „Марибор“ ще бъде първи в евротурнирите на стадион „Георги Аспарухов“ от три години насам. През 2013 г. „сините“ играха за последно пред своите фенове в Европа - домакинство на „Иртиш“, завършило 0:0, което бе наблюдавано от точно 5945 души.

36 месеца по-късно 18 000 гърла ще пеят „Пак сърцата ни са пълни. Пак стадионът ще е син“. За сравнение „Герена“ за последно бе толкова посетен в Европа преди... 6 години срещу „Лил“.

Реваншът със словаците не е просто мач за „Левски“, той е много повече. От него зависи до голяма степен бъдещето на клуба в следващите няколко месеца.

При успех на „Левски“, еуфорията ще съпътства отбора и в следващите срещи - не само в Европа, но и в „А“ група (Първа лига по новому). Родното първенство започва следващия уикенд, а отборът има нужда от подкрепа. Ей така, напрежение да има в играчите, защото титла се печели срещу малките отбори, не само в дербитата.

В Словения „Левски“ игра за първи път футбол от месеци, години. Разбира се, че е рано да се дават каквито и да е оценки за играта на тима, но никой не може да отрече начина, по който изглеждаше отборът срещу „Марибор“. Ако футболистите на Люпко Петрович не показаха добра игра, сърцата на привърженици нямаше да бъдат пълни, а „Герена“ няма да се пука по шевовете днес. Неслучайно публиката е барометърът за представянето на един отбор.

Когато 18 000 билета се изкупуват за ден, всички коментари са излишни. Важно е да не забравяме, че хората по трибуните помагат финансово на клуба. А „Левски“ ще вземе над 200 000 лева приход само от билети. Представете си колко ще е добре за клуба, ако стадионът е пълен поне в още 10 мача през следващите 12 месеца? Свободно дишане, добър финансов гръб и повече пари за нови играчи. При отпадане от „Марибор“ ще станем свидетели на другата крайност. Между 1000-2000 зрители ще гледат мачовете на тима в „А“ група. А от нея ни омръзна.

Искаме да гледаме футбол с марка „Европа“. При отпадане няма да има приходи от билети, напрежението няма да излиза от съблекалнята на „Левски“ и всяка седмица слухове ще клатят стола на Люпко Петрович. А сръбският спец показа, че с наличните играчи може да постигне нещо. Малко, но нещо. Петрович може от временен вариант да се превърне в постоянен. Това ще се случи именно при успех над „Марибор“. „Левски“ може да спечели много от отстраняването на тима от Словения. В клуба ще се работи по-спокойно, феновете ще са в еуфория и ще бъдат всеки мач на „Герена“. Поне в следващите няколко месеца. А това е период, който от доста време не е съпътствал тима от квартал „Подуяне“. Привърженици и клуб ще бъдат заедно, а не искат ли всички именно това?

Всичко зависи от мача тази вечер. „Левски“ трябва да победи, за да си осигури светли дни в бъдеще. Съперниците на „сините“ ще имат повече страх, отборът от „Герена“ - повече самочувствие. Всичко е в краката на футболистите. Когато излизат довечера от тунела на „Георги Аспарухов“, взрив от емоция на 18 000 фенове ще ги накарат да настръхнат. Този момент трябва да запомнят добре играчите на Петрович и да знаят, че ако си свършат работата на терена, само след седмица... „Пак сърцата ни ще бъдат пълни. Пак стадионът ще е син“...

"Труд"