Откриха първата школа по футзал в България

снимка: fctangra.bg

Футболен клуб Танг Ра откри първата детско-юношеска школа по футзал в София на официална пресконференция в сградата на Столична община днес.

Пресконференцията беше водена от директора на общинска дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" Ирена Димитрова, а на нея присъстваха още президентът на "ФК Танг Ра" Виктор Кирков и старши треньорът на тима Методи Здравков.

Именно Здравков, който се класира сред десетте най-добри треньори в България за 2012 г., ще тренира всички деца от школата.

"Нашата школа е единствената в България, която се занимава профилирано с футзал. Именно футзалът е в основата на изграждането най-големите играчи по света, като се започне с Пеле и Гаринча и се завърши с Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста", обясни Здравков.

Той допълни, че чрез футзала се усъвършенстват контролът върху топката, комбинативността и вземането на бързи решения.

"Във футзала децата играят с топката около 20 пъти повече отколкото при големия футбол и е нормално да изграждат по-бързо необходимите качества. Най-малките ни ученици ще бъдат на 7 години, а горна граница няма да поставяме. Основен акцент при работата ми с децата ще бъде възпитаването на чисто човешки качества и изключително много ще държа на дисциплината", допълни Здравков.

Президентът на клуба Виктор Кирков сподели, че първоначално тренировките ще се водят в 123-то училище в кв. "Красна поляна" и в кв. "Бухово".

"Все още преговаряме със спортна зала, която е позиционирана и на по-централно място в София, но държим условията за тренировки да са подходящи за децата. Методиката, по която децата ще се готвят, е испанска. Вече имаме опит с 16 момчета от кв. "Ботунец", които тренират футзал към клуба от около 2 месеца. Показателно е, че тези момчета, които са на средна възраст 12-14 години победиха наскоро с 11:6 16-годишни батковци. Всичко това се случва и със съдействието на кмета на район "Кремиковци" към Столична община Ивайло Панев. През септември подписахме договор за партньорство с него, според който мъжкият ни отбор тренира безвъзмездно в залата в кв. "Челопечене", а "ФК Танг Ра" екипира и тренира безплатно деца в риск от района. Проектът се подкрепи и от бензиностанции ЕКО, които осигуриха карти с гориво за треньорите", каза Кирков.

Ирена Димитрова от Столична община сподели, че не се съмнява в успеха на първата футзал школа в София, с оглед на отличните резултати, които същият екип постигна с "Отбор на надеждата" на последните две световни първенства за бездомни хора, както в спортно-технически план, така и в социален.

"ФК Танг Ра" получи проектно финансиране от дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" през месец октомври заедно с още 53 други бенефициенти.

Школата по футзал ще стартира работа на 6 януари идната година и в рамките на 10 дни ще прави безплатни демонстрационни тренировки, за да могат децата и родителите да се убедят в положителния ефект от тях. Записванията ще се правят от Методи Здравков на телефон 0898553931 и имейл: meto.zdravkov@gmail.com, като ще се приемат не само момчета, а и момичета.