Отбор на надеждата на 3-то поредно Световно

снимка: iNews.bg

"Отбор на надеждата" ще представя България на трето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора през тази година. Това става ясно от уведомително писмо на фондация Homeless World Cup, която организира престижния форум, до българския й партньор "Спортс Мениджмънт България".

"Homeless World Cup има удоволствието да Ви съобщи, че дружеството Sports Management Bulgaria е утвърдено за официален организатор на българския национален отбор по стрийт футбол и на всички съпровождащи го активности по селекцията за световното първенство по футбол за бездомни хора в Чили през 2014 година.

Апликационната Ви форма за участие в състезанието с мъжки отбор е одобрена. Събитието ще се проведе в края на октомври или началото на ноември тази година в Сантяго, Чили", пише в писмото, подписано от президента на фондацията Мел Йънг.

До момента са проведени единадесет световни първенства за бездомни хора на пет различни континента. Градовете домакини са Грац (2003), Гьотеборг (2004), Единбург (2005), Кейптаун (2006), Копенхаген (2007), Мелбърн (2008), Милано (2009), Рио де Жанейро (2010), Париж (2011), Мексико Сити (2012) и Познан (2013). България беше представена на последните два Мондиала от "Отбор на надеждата", в който са включени младежи израснали и живеещи в социални институции.

Под ръководството на селекционера Методи Здравков българският тим завърши на 14-о място от 43 състава в Мексико и на 17-о от 46 състава в Полша. През 2013 година България имаше и женски отбор, който спечели европейската купа в Мюнхен и завърши седми на световния шампионат в Познан. В момента по света живеят над един милиард бездомни хора.

Световното първенство по футбол за хора в неравностойно положение се организира, за да промени това и всеки човек да има дом. Целта му е да се промотира социална интеграция чрез футбола. През 2013 година Homeless World Cup и нейните партньори работиха с над 75 000 бездомни хора, като вече има футболни програми, които работят с тези хора целогодишно в 70 страни по света.

Над 70 процента от участниците преживяват изключителна житейска промяна - прекратяват зависимости от наркотици и алкохол, намират работа и дом, продължават своето образование, става футболни играчи, треньори или социални работници.