Основи на футболните залози

галерия:

снимка: pixabay.com

Футболът е в челните редици на най-популярните и харесвани спортове по света. Това се дължи до голяма степен на огромната маса от фенове и лоялни привърженици, които неотлъчно подкрепят своите любими отбори. Благодарение на тази популярност, футболът е водещ спорт и в света на залозите.

Ерата на Интернет и появата на онлайн букмейкъри направи залаганията по-лесни и достъпни от всякога. Платформите за залагания предлагат огромно разнообразие от спортове, спортни събития от всякакъв ранг, а дори и виртуални спортове и неспортни събития. Въпреки големия избор, футболните залози си остават най-предпочитаният спорт, с най-голямо покритие от събития и възможности за залагане преди и по време на мач.

Какво представляват и как работят футболните залози?

Същността на футболния залог е в прогнозирането на конкретно събитие, свързано с развитието на мача. То може да бъде относно изхода на мача, като краен резултат или отбор победител, но може да се отнася и за други събития по време на играта, като например брой получени жълти картони или брой корнери.

Всяка една от тези възможности има различен коефициент, зададен от букмейкъра, който се променя постоянно в зависимост от конкретни фактори преди и по време на мача. Накратко казано, колкото по-вероятно е едно събитие да се случи, например по-силният отбор да вкара гол, толкова по-нисък ще бъде коефициентът. При правилна прогноза заложената сума се умножава по дадения коефициент и така се сформира крайната печалба.

Популярни пазари за футболни залози

Както вече казахме, залогът се прави за дадено събитие в мача. Това е така нареченият пазар или маркет. Футболът дължи популярността си в залозите и на огромното разнообразие от пазари, които могат да достигнат стотици за един мач.

Краен резултат

Този пазар дава възможност на залагащия да прогнозира какъв ще е изходът от даден мач. Възможностите са да спечели домакинът, да спечели гостът или да има равенство. Това е най-популярният пазар не само при футболните залози, но и във всеки друг спорт.

Над/под общо голове

Пазарът Над/Под включва предвиждане на броя голове, които ще бъдат отбелязани в мача. За разлика от други пазари за залагания, залагането Над/Под не изисква абсолютно конкретен резултат. Спредът обикновено се появява под формата на Над/Под 1.5 или 2.5 гола.

Следващ гол

Този пазар е много популярен при залагането на живо, когато зрителят има възможност да следи развитието на мача и да прави нови прогнози или да променя вече направените в зависимост от играта. При пазар следващ гол може да се направи залог кой от двата отбора ще отбележи. Ако залагащият прогнозира, че няма да има повече голове в мача, може да избере опцията Без гол.

Равенство няма залог

Този вид залог елиминира равенството. Така вместо три, възможните изходи в мача стават два. Основен плюс при равенство няма залог е, че ако събитието завърши с равенство, то залогът ще се счете за невалиден и сумата ще бъде върната.

Двоен шанс

Двоен шанс е уникален пазар за залагания на краен резултат, при който може да се прогнозира не един, а два изхода. Можете да изберете отбора домакин да спечели или да завърши наравно или отбора гост да спечели или да завърши наравно.

Популярни първенства за футболни залози

thomas-serer-alUSb8lCE5s-unsplash.jpg

Photo by Thomas Serer on Unsplash

Феновете на най-великата игра по цял свят се вълнуват от родните си първенства и локални мачове, но някои шампионати се отличават и предизвикват по-голям интерес, което означава и по-интересни и разнообразни опции за залагане. Сред тях са Висшата лига на Англия, Испанската Ла Лига, Бундеслига на Германия, Серия А на Италия. Разбира се най-очаквани и популярни са големите международни събития като Шампионска лига, Лига Европа, Европейското първенство и Световното първенство. В тях участват най-добрите отбори и футболисти и от обикновени футболни мачове се превръщат в зрелищни събития за всички фенове на спорта.