Орика с исторически успех на старта на Джиро д'Италия

снимка: БТА/AP

Големият фаворит в първия етап от Колоездачната обиколка на Италия – Джиро д'Италия – Орика Грийнедж оправда очакванията и за втора поредна година излезе победител в отборното бягане по часовник, с което се даде начало на първата от трите най-престижни надпревари в този спорт.

Капитанът на Орика Саймън Геранс получи розовата фланелка на награждаването, след като именно той даваше най-дългите смени по време на 17.6-километровия етап и поведе съотборниците си към успеха.

Така австралийският екип стана първият с две поредни победи в отборното бягане по часовник на Джиро д'Италия от 1985-1986 година, когато същото постигна Дел Тонго.

Ездачите на Орика изминаха дистанцията за 19:26 минути и оправдаха очакванията на фенове и специалисти, че ще доминират спрямо конкуренцията и тази година в дисциплината.

На второ място зад победителите остана звездния отбор на Тинкоф-Саксо със седем секунди изоставане. Лидерът на екипа Алберто Контадор, въпреки че не демонстрира особена свежест по време на етапа, със сигурност е останал изключително доволен от резултата. Испанецът, който е фаворит за крайната победа, натрупа аванс от цели 20 секунди още след 1-ия кръг спрямо основния си конкурент Ричи Порт от Скай.

Британците се представиха изненадващо слабо и завършиха едва на девета позиция с пасив от 27 секунди спрямо Орика. Тим Астана зае третата позиция в етапа с 13 секунди изоставане, следван от Етикс Куик Степ (19 секунди), Мовистар (21 секунди), АйЕм и БМС (25 секунди).

Изненадващо дори скромния френски тим ФДЖ, който нямаше нито един „часовникар“ в състава си, завърши с 1 секунда по-добро време от това на звездния Скай. Катюша също изостана на 27 секунди от победителите и успя единствено да попълни челната десетка.

Българинът Николай Михайлов и неговият отбор ССС се наредиха на 15-та позиция в класирането на етапа с малко по-голямо изоставане, отколкото поляците си бяха пожелали – 45 секунди.