Олимпийски шампион си замрази спермата заради страх от Зика

Британският олимпиец Грег Ръдърфорд замрази една проба от своята семенна течност преди олимпиадата в Рио поради опасения от вируса Зика. Неговата партньорка Сюзи Верил разкри, че двойката, която има син Майло, е решила да замрази спермата, защото искат още деца в бъдеще, но се притесняват от коварната болест.

Заразените със Зика бременни жени раждат бебета с микроцефалия, или с необикновено малък череп, както и с други сериозни мозъчни дефекти. Сюзи и Майло няма да пътуват до Бразилия и няма да гледат Ръдърфорд, който спечели златото в скока на дължина на игрите в Лондон преди 4 години. 

"Новините за Зика ни държат постоянно нащрек. Обикновено не мрънкаме без причина, но след като над 100 медицински експерти настояха игрите да се преместят, за да не се разпространи заболяването, това се оказа решаващ фактор да останем вкъщи. Взехме решение и да замразим спермата на Грег, защото не искаме рискове.", обяви половинката на спортиста.

Изявлението на Верил идва дни след като американският колоездач Тиджей ван Гардърен заряза олимпиадата поради страх за бременната си съпруга. Миналата седмица над 100 здравни експерти написаха открито писмо до МОК за отлагане на олимпиадата. 

"Огънят вече гори, но той няма нищо общо с олимпийския" - заяви професор Амир Атаран от университета в Отава, който изрази своята загриженост в "Харвард Пъблик Хелт Ривю".

Бразилският министър на спорта Леонардо Пицани обаче успокои топката: "Взели сме всички превантивни мерки - от 4300 случая със Зика през април през май броят спадна на 700, през юни и юли ще е минимален, а през август - близо до нулата."

7 дни спорт