Окагбаре развали хегемонията на Ямайка в спринта

снимка: БТА/XINHUA

Нигерийската звезда в женския спринт Блесинг Окагбаре спечели титлата в коронната си дисциплина 100 метра гладко бягане на Игрите на Британската общност в шотландската столица Глазгоу.

Окагбаре спря хронометрите на 10.85 секунди при 0.3 метра попътен вятър и победи с впечатляваща преднина от 0.18 секунди основната си съперница от Ямайка Вероника Кембъл-Браун. Бронзовият медал отиде при друга представителка на Ямайка – Керън Стюарт.

Окагбаре, която се състезава и в дисциплината дълъг скок, постави личен рекорд за сезона и подобри най-силното постижение в историята на Игрите на Британската общност. Само американката Тори Бауи (10.80) е бягала по-бързо на 100 метра през този сезон, като постижението на Окагбаре е равно на това на Мишел-Лий Айе (Тринидад и Тобаго).

Във финала на 100 метра при мъжете доминираха ямайците, макар без да блестят звездите Юсейн Болт и Йохан Блейк. Болт ще се състезава в Игрите на Британската общност, но само в щафетата 4 по 100 метра.

Златния медал грабна Кемар Бейли-Коул с неособено впечатляващия резултат 10.00, изпреварвайки с 0.10 секунди младата надежда на Великобритания Адам Джемили. Бронзът отиде при Никел Ашмийд с 10.12 секунди.