Официално: София няма да е домакин на Евро 2020

галерия:

снимка: uefa.com

Кандидатурата на българската столица София не бе одобрена за домакинство на мачове от Европейското първенство по футбол през 2020 година.

Както е известно, тогава форумът ще се проведе за първи път на територията на общо 13 европейски града, като общо 19 бяха кандидатурите за това. Сред тях и тази на София.

Днес обаче УЕФА обяви одобрените кандидатури на специална церемония в Женева, като българската столица не бе сред победителите.

Още преди да се стигне до днешната церемония в Женева и обявяването на крайните резултати от гласуването, до голяма степен бе известно, че шансовете на София за успешна развръзка не са големи.

Въпреки очаквания старт на проекта за нов национален стадион в кв. "Овча купел", докладът на УЕФА до родната централа бе изпълнен с жестоки критики, свързани с потенциала на София да приеме футболен турнир от подобен ранг. Днес пък окончателно бе сложен край на мечтата, България да приеме мачове от Европейско първенство по футбол.

Финалът на Евро 2020, както и двата 1/2-финални сблъсъка от надпреварата, ще бъдат изиграни на "Уембли" в Лондон. Баку, Мюнхен, Рим и Санкт Петербург ще приемат 1/4-финалите и три мача от групите, докато 1/8-финалите на Евро 2020, както и по три мача от груповата фаза, ще се проведат в Копенхаген, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща, Брюксел и Глазгоу.

Всички 13 града, които ще приемат мачове от Европейското първенство по футбол през 2020 година:

* Лондон

* Баку

* Копенхаген

* Мюнхен

* Будапеща

* Рим

* Амстердам

* Дъблин

* Букурещ

* Санкт Петербург

* Глазгоу

* Билбао

4114351

Шестте града, чийто кандидатури за домакинство на Евро 2020 претърпяха неуспех:

* София

* Минск

* Скопие

* Йерусалим

* Стокхолм

* Кардиф

В доклада си до Българския футболен съюз, Европейската централа изтъкна редица недостатъци на родната кандидатура в битката за Евро 2020.

Сред тях имаше критики относно липсата на достатъчно подкрепа от страна на Столична община, както и липсата на действащо законодателство относно "черната борса" на билети за мачове.

Засегнати бяха още детайли относно проекта за нов национален стадион в София, с който столицата кандидатства за домакинство. Според проектите и плановете на бъдещето съоръжение, УЕФА видя пропуски по отношение на сигурността на феновете, работата на медиите, предпоставките за навременна медицинска помощ и местата за инвалиди.

Припомнени бяха още проблемите с инфраструктурата, включително и тъжния факт, че около Летище София все още няма действаща връзка на метрото.