Официално: Руските атлети остават наказани

снимка: БГНЕС/EPA

Конгресът на ИААФ (Международната асоциация на лекоатлетическите федерации) гласува за продължаване на дисквалификацията на Руската атлетическа федерация. Вчера Съветът на асоциацията прие решението, а днес то бе потвърдено от по-висшия орган. "За" гласуваха 166 членове на Конгреса, 21 се възпротивиха.

На Съвета на ИААФ работната група препоръча да бъде продължено наказанието на руснаците, докато не бъдат изпълнени всички условия за обратното й връщане в световната атлетика. Едно от тези условия е Руската федерация да направи масови допинг тестове на своите атлети.

България е гласувала "за" отстраняването на руските атлети, а против са се обявили представителите на  Бангладеш, Екваториална Гвинея, Йордания, Ливан, Монголия, Мозамбик,Нигерия, Румъния, Ямайка и други.

ВФЛА бе дисквалифицирана след допинг-скандал и в резултат руските атлети нямат право да участват на международни състезания под националния си флаг. Затова повечето от тях, които са допуснати до международни състезания, участват под неутрален флаг. Тази практика ще продължи, докато федерацията на Русия не удовлетвори изискванията на ИААФ.

На световното първенство в Лондон, което започва днес, ще стартират 19 руски състезатели, получили индивидуален пропуск от ИААФ. Всички те ще се състезават под неутрален флаг.