Официално: ФИФА наказа сурово Суарес

снимка: Guliver/Getty Images

Реализатор номер 1 за изминалия сезон в английската Висша лига и в историята на уругвайския национален отбор Луис Суарес очаквано получи сурово наказание от ФИФА за ухапването на Джорджо Киелини в мача Уругвай – Италия на Световно първенство 2014.

Суарес е наказан за 9 мача и това автоматично означава, че Мондиал 2014 в Бразилия приключва за него и урусите няма да могат да разчитат на присъствието му в осминафиналния сблъсък срещу Колумбия.

Освен 9-те мача наказание, на Суарес е забранено да участва в каквито и да е свързани с футбол дейности за следващите 4 месеца.

Нападателят ще трябва да заплати и глоба в размер на 100 000 швейцарски франка.

Тази забрана е далеч по-сурова от очакваното от Уругвайската футболна асоциация, която ревностно защитаваше звездата си и съзря конспирация от страна на Англия и Италия срещу нападателя.

„Наказанието за 9 мача влиза в сила от следващия по програма двубой на Уругвай срещу Колумбия от осминафиналите на Световното първенство по футбол“, пише в комюникето на официалния сайт на ФИФА.

„Останалите част от наказанието ще бъде изтърпяна в следващите по програмата на ФИФА официални мачове на националния отбор на Уругвай. На Суарес е забранено да влиза на територията на стадионите, на които се провеждат мачове на Уругвай, за които наказанието му е в сила“, продължава обяснението на санкцията.

„Подобно поведение не може да бъде толерирано на футболното игрище, независимо дали става въпрос за Световно първенство или за друг турнир. Но това е най-голямата възможна сцена, тези мачове се наблюдават от милиони зрители и от много деца.

Взели сме предвид провинението на г-н Суарес и предишните му наказания“, каза Клаудио Сулсер, изпълнителен директор на Дисциплинарната комисия на ФИФА.