Офанзива преустановява дейността си: Хора от Сектора ни предадоха, винаги ние сме виновни

галерия:

снимка: БГНЕС

Един от най-големите фенклубове на ЦСКА "Офанзива" ще прекрати дейността си. Днес представители на фенклуба изпратиха писмо до медиите, в което представят своите виждания и причините за взетото решение.

Представяме ви материала на "Офанзива" без редакторска намеса:

Приятели,

Трябва да ви съобщим едно много тежко решение, което взехме в последните дни. Решихме “Офанзива” да преустанови дейност. Това не е продиктувано само от ситуацията в самия клуб ЦСКА и именно затова обявяваме нашата позиция още преди да има яснота как ще се развият нещата там. Дори и истинският и единствен за нас ЦСКА да бъде оздравен и да продължи съществуването си, това няма да промени нещата за нас. В последната година върху “Офанзива” се изсипаха тонове клевети, само защото имахме принципна позиция различна от тази на масата.

Пропагандата срещу нас както и напрежението от неяснотата около бъдещето на ЦСКА явно дадоха резултат, след като в общия хор се включиха дори и хора от Сектора, които винаги сме считали за приятели. При всяко развитие на нещата от тук нататък ние пак щяхме да бъдем “виновни” – или ще “разединяваме”, или ще “пречим на Ганчев и помагаме на Божков”, или пък сме “изгонили Ганчев и довели Божков”. Създаде се атмосфера, която ни кара да се чувстваме нежелани в Сектора. Сега след като ни няма ще трябва да се търсят други “виновници”. Естествено това не е нито единствената, нито най-важна причина, за да вземем това най-трудно в живота ни решение. Знаете, че още при създаването си “Офанзива” обяви, че по-скоро би прекратила съществуването си, отколкото да прави компромиси с принципите си. За съжаление живеем в страна, в която за хората с идеали и принципи няма място под слънцето.

Ако е имало наивници сред нас, то те още в началото се сблъскаха с реалността. Неведнъж сме се примирявали с неща, с които не можем да се борим, с единствената мисъл да продължим да съществуваме и да работим за развитието на Сектор “Г”. Правили сме редица компромиси именно поради тази причина. Съдбата ни отреди да съществуваме в най-трудните за ЦСКА времена. За съжаление винаги лошите времена за клуба водят и до трудности в Сектора, защото тогава идват моментите на критичните и разделящи решения. Точно в тези моменти ние сме правили компромиси с идеята, че всичко е за доброто на ЦСКА и Сектор “Г”. Всеки следващ “компромис” обаче се оказваше предпоследен и след няколко месеца идваше време за следващия, който влизаше в още по-голям конфликт с принципите ни.

Когато даваш най-добрите години от младостта си, когато поставяш семейство, приятели и професия на второ място след Сектор “Г”, рано или късно започваш да се питаш имат ли смисъл всичките лични жертви, при положение, че толкова често си принуден да правиш “компромиси” с принципите си. Докато не стигнеш до отговора, че смисъл няма… Дори и да се стигне до благоприятен за всички изход от ситуацията в клуба (ако такъв изход въобще съществува), то поради изброените по-горе причини ние няма как да продължим дейността си. За да се завърнем, трябва да се променят неща, които не виждаме как ще станат в обозримо бъдеще. Редица водещи европейски групи, изповядващи нашата идеология, са взимали подобни трудни решения.

Едни са се завръщали след месеци, други - след години, трети – никога. При нас само времето ще покаже. Едно е сигурно – ние държим на думата си, за разлика от много други и никога няма да предадем идеалите си, групата си, приятелите си. Можем да бъдем горди и да си тръгнем с високо вдигната глава след свършеното през тези 5 години. Започнахме по време на грабителското управление на “Титан”, домакинствахме на чужди стадиони, преживяхме над 2 години без Сектор “Г”. Едва през октомври 2014г нашата трибуна беше отворена и имахме възможност да разгърнем пълния си потенциал. Скоро след това ни сполетяха 10-те мача без гол в “А” група и отиването във “В”, но отново нашата трибуна продължи да бъде безапелационен лидер на българската ултра сцена.

Креативността на нашите хореографии, тяхната сложност и качество на изпълнение се открояваха ярко на фона на клишетата и посредствеността при малкото ни съперници в тази сфера у нас. Започнахме да се мерим с големите на европейската сцена, многократно попадахме в челото на различни престижни класации. Направихме така, че за ЦСКА да се говори по целия свят заради Сектор “Г”. Съвсем спокойно и уверено можем да кажем, че последните 2 години бяха най-силните в историята на нашата трибуна. И всичко това в условията на пълно самофинансиране. Показахме, че един ултра Сектор може да бъде на най-високо ниво като разчита само на приходи от дарения и продажба на артикули, без да изпада в зависимости от ръководството на клуба. За малко неща можем да съжаляваме и да се питаме “какво би станало ако?”.

Докъде щяхме да стигнем, ако през тези 5 години ги нямаше проблемите в клуба и Сектор “Г” беше отворен през цялото време? Какво щеше да стане с ЦСКА, ако протестите на “14” срещу “Титан” от 2010г и нашите от 2012г и 2013г бяха подкрепени по-масово? Най-вероятно въобще нямаше да се стигне до тази ситуация и да си задаваме тези въпроси. В крайна сметка много наши добри идеи останаха нереализирани, но такъв е животът… Благодарим на всички, които ни подкрепяха през годините – хора от различните групи в Сектор “Г”, редови привърженици от Северната трибуна, фенове от “А” и “В” сектор, привърженици на стотици и дори хиляди километри от София. Вашето доверия към “Офанзива” беше най-голямото признание за нашата организация.

За нас беше гордост и огромна ЧЕСТ да работим в името на Сектор “Г” и ЦСКА!

От Офанзива

4157875