Обиколка на България ще има

снимка: БТА

64-а международна колоездачна обиколка все пак ще се състои. Надпреварата ще се проведе от 31-и август до 4-и септември и ще включва пет етапа.

Това съобщи на пресконференция в БТА днес президентът на БКС Петър Бончев.

"Обиколката ще започне от Добрич. Целта на старта от там е показване на забележителностите на българските курорти. Нашият девиз е "Спорт, туризъм и култура в едно".

Оставаме с надеждата, че в следващите години обиколката ще бъде в по-добър вид", каза Бончев. Петте етапа на състезанието са: Добрич - Варна, Варна - Бургас, Бургас - връх Българка, Сливен - Пловдив и Пловдив - София", заяви Бончев.

Преди няколко дни новоизбраното ръководство на БКС с председател Евгений Димитров обяви на пресконференция, че провеждането на Обиколката на България е пред провал. В надпреварата ще вземат участие 18 отбора. От тях четири са от България - Васил Левски (София), Цар Симеон (Пловдив), Сливен-Несебър и Хемус-1896 Троян.

Сред участващите има и четири национални тима - на Сърбия, Молдова, Узбекистан и Азербайджан. Петър Бончев призна, че е имало спънки при организацията на обиколката. Той добави, че е имал разговори с някои от областните дирекции на МВР, на които се дължат пари от миналата година, но не всичко е решено.

"Миналата година получихме отказ за финансиране от Министерството на 27-и декември и нямаше как да реагираме. Това са наши задължения, аз не го отричам и в срокове, в които може, те ще бъдат погасени. Тази година получихме 32 хиляди лева финансиране през февруари и оттогава нямаме. Има забавяне. Иначе тази година бюджетът на БКС е по-висок от миналата", добави председателят на БКС.

На областните дирекции на МВР в различни градове се дължат около 62 хиляди лева и те трябва да бъдат изплатени до петък. Относно Съдийската колегия Бончев каза, че днес трябва да се договори със съдийте. Председателят на съдийската колегия Веселин Михайлов обаче заяви по време на пресконференцията, че няма да съдийстват на обиколката.

"Обиколката на България трябва да се проведе. Тя не е моя или на някой друг, а на България. БКС е главен организатор на Обиколката. Тя трябва да е жива и това зависи от всички нас", добави Бончев.

Бюджетът на обиколката тази година е редуциран на половина и е около 200-250 хиляди лева.