Обама със скрита критика за 50 милиарда за Сочи 2014

снимка: БТА/AP

Съединените щати не биха имали нужда да похарчат цели 50  милиарда долара за организирането на олимпийски игри в Сочи 2014, заяви  президентът Барак Обама, цитиран от Франс прес.

Обама отправи тази завоалирана критика към руския си колега  Владимир Путин в телевизионно интервю, което бе показано точно  по време на церемонията по откриването на 22-ите зимни  олимпийски игри в руския курорт Сочи.

"Не съм сигурен, че ще трябва да похарчим 50 милиарда долара, за да организираме успешно олимпийски игри, тъй като  инфраструктурата, с която разполагаме, би трябвало да ни позволи да се справим с по-малко пари, каза президентът на САЩ.

Той  отхвърли схващането, че Съединените щати не бива да приемат  големи спортни прояви по икономически съображения.

Обама спомена финала на сезона в Националната футболна лига  на САЩ (по американски футбол), т. нар. Супер боул (смятан за  най-голямото спортно събитие в страната), като не пропусна да се похвали, че американците са много добри в организирането на  спортни състезания и масови мероприятия.

Съединените щати са били за последно домакин на летни  олимпийски игри през 1996 г. (в Атланта) и на зимни - през 2002  г. (Солт Лейк Сити).