Ново бижу от ДЮШ привикано от Белия в Ботев

снимка: botevplovdiv.bg

Старши-треньорът на Ботев Пловдив Николай Киров-Белия отново погледна смело към школата на канарчетата. Белия е привикал в мъжкия отбор талантът от набор 2002 Слави Шопов (в дясно на снимката). Младокът започва тренировки с първия тим и много скоро може да попадне и в групата за мачовете на жълто-черните.

Но защо толкова всички се прехласват по Слави? Има защо! Шопов вече има завоювани национални купи с Ботев Пловдив. Три при набор 2001 и една (вчерашанта) при набор 2002. Техничарят е единственият футболист в България с две шампионски титли тази година. Тази срещу Лудогорец (набор 2002) и тази срещу Левски (набор 2001). Всъщност, Шопов е основен играч в отборите на Ботев до 17 и 16 години, където бе използван през редовния сезон. С U16 Шопов спечели Купата на България, а с U17 се класира на пето място в крайното класиране.

Когато Ботев набор 2002 се класира за плейофите на републиканското Слави "бе свален" при връстниците си, за да завоюва с тях вчера титлата срещу школата отбора на Лудогорец. Впрочем, за да разберете, че успеха не е никак малък, нека ви кажем, че Лудогорец са школа номер 1 у нас тази година с титла в U17 (набор 2000) и купите с възрастите 2003 (деца) и 1999 (юноши старша).

Ако в България се присъждаше награда за Най-полезен играч (MVP), тя би била за Станислав Шопов от Ботев. Капитанът на ”канарчетата” направи разликата в някои от мачовете, най-вече във финала. Той стана шампион и през миналата година като титуляр с по-големите. Слави, както го наричат, е футболист с огромен потенциал, който се отличава от голяма част от децата е български юношески футбол.

Слави има примера пред себе си! Видя, как Крис Добрев крачи с уверени крачки към мъжкия футбол и трябва да го последва, учейки се и неповтаряйки грешките на бургазлията. Колкото по-малко медииен шум около Шопов, толкова по-добре. Но дали ще се опази от интереса на медиите, котио със сигурност тепърва предстои. В Ботев също имат важна роля в това да опазят диаманта си, защото "крадците" вече със съгурност точат лиги по него.

Бъдещето на Ботев е ясно и изглежда ужасно, ужасно красиво и привликателно. То, бъдещето, носи имената на Крис Добрев, Слави Шопов, Иван Василев, Даниел Иванов и още, и още млади, и много обещаващи бъдещи звезди на жълто-черните. Има още няколко момчета, за които тепърва ще пишем. Основно те са от отмора набор 2001, който е съставен и изграден от треньорът Стефан Стоянов. Три от по-горе споменатите имена са селектирани и тренирани именно от него.