Новият селекционер на Италия ясен чак през август

снимка: БТА/AP

Новият национален селекционер на Италия, който ще наследи поста от подалия оставка Чезаре Прандели, ще бъде обявен през август.

На общо събрание на федерацията, което е насрочено за 11-и август, трябва да бъде избран и нов президент на футболната федерация на страната (FIGC).

Необичайната активност в италианския футбол през летните месеци се налага заради оставката на президента на централата Джанкарло Абете, продиктувана от провала на националния отбор на Световното първенство.

Италианците победиха единствено аутсайдера в група D Англия и отпаднаха от елиминациите. Веднага след това една от най-важните задачи на новото ръководство на италианския футбол ще бъде назначаването на треньор на националния отбор, тъй като европейските квалификации започват на 9-и септември.

Българският национален отбор по футбол е съперник на адзурите в група Н по пътя към Евро 2016, но играе два пъти с тях догодина.

Първият кандидат за мястото на Абете е Карло Тавекио, до момента президент на Аматьорската лига на Италия.

За поста национален треньор пък претендират Роберто Манчини, чиито шансове се оценяват като най-големи, както и Лучано Спалети и Масимилиано Алегри.