Нови победи за Франция, Сърбия и Литва на Евробаскет 2015

снимка: БТА/AP

Европейският шампион Франция, световният вицешампион Сърбия, европейският вицешампион Литва, както и тимовете на Гърция, Полша, Израел и Чехия постигнаха втори победи на европейското първенство по баскетбол, провеждащо се във Франция, Германия, Хърватия и Латвия.

Французите спечелиха с разгромното 81:54 срещу аутсайдера в група "А" Босна и Херцеговина. Най-резултатни в тима на Венсан Коле бяха Нандо де Коло и Жофри Ловерн, които вкараха по 12 точки. За успеха по 11 реализираха Никола Батум и Тони Паркър.

Победата прати Франция на върха в групата и на практика гарантира на тима преминаване в следващата фаза. С по две победи от два мача в група "А" са и съставите на Полша и Израел.

В много равностоен и драматичен двубой в група "В" Сърбия се справи с 68:66 над Германия. Победата за сърбите донесе Неманя Биелица, който реализира решителен кош 0,9 секунди преди края на срещата. Именно Биелица бе най-резултатен за тима на Саша Джорджевич с 12 точки, докато за домакините Дирк Новицки и Тибор Плайс се отчетоха с по 15 точки.

В същата група бившият световен и европейски шампион Испания разгроми Турция със 104:77. Пау Гасол вкара 21 точки за иберийците, а цели шестима играчи от тима на Серджо Скариоло преминаха границата от 10 точки. За турците Ерсан Илясова се отчете с 15 точки.

В последния двубой от групата Италия спечели трудно със 71:64 срещу дебютанта Исландия.