Ноле пак е тук! Джокович с титла №13 от Шлема

Титла №4 на Уимбълдън. Титла №13 от Големия шлем. Само една зад Пийт Сампрас, който се намира на четвърта позиция в книгата с рекорди по този компонент при мъжете. Новак Джокович се завърна в топ 10 и даде заявка за много повече след чиста победа с 6-2 6-2 7-6(3) над Кевин Андерсън на финала в All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Това е огромен успех за бившия водач в ранглистата, който в началото на годината претърпя операция на лакътя, заради контузия, която го тормози от повече от година.

Още от началото на двубоя си проличаха умората и напрежението, при които играеше южноафриканецът, който не можеше да разчита на голям процент вкаран първи сервис, докато на втори губеше повечето точки. Ноле влезе в разиграване във всяка от точките в първия гейм и при 30-30 натисна топката от ретур, за да стигне до брейкбол. Последва двойна грешка и мачът започна с пробив – 1-0.

В своите подавания бившият номер 1 бе категоричен, а макар осмият в света да спечели второто свое на 0, напрежението в неговите продължи да бъде голямо. При 1-3 намали на 15-30 с ас от втори начален удар, но първият продължаваше да не влиза и след 19 минути на корта Андерсън вече изоставаше с два брейка.

До края Джокович загуби само точка на свой сервис – 6-2.

Втората част започна по също толкова тежък начин за 202-сантиметровият тенисист. Изостана с 15-40 и съперникът му реализира още първия си шанс. Пробивът бързо бе затвърден, а след това аванс от 40-0 не бе достатчен за рутинно подаване за Андерсън и отново се стигна до дюс. Трябваше да премине през още едно равенство 40-40, преди да успее все пак да се разпише в сета с чудесно стоп воле – 1-2.

Сърбинът продължаваше да се чувства много по-комфортно в разиграванията и при 3-1 поведе с 30-15. Двойна грешка, последвана от непредизвикана от ракетата на съперника му, направиха резултата 4-1.

Следващият гейм бе може би най-силния за южноафриканеца в мача до момента. Изостана с 15-40, но два прекрасни ретура го изведоха до дюс. Посрещна чудесно и при 40-40, но не успя да спечели дългото разиграване, в което влезе. Грешка на Новак му върна надеждата за пробив, но 12-ият поставен измъкна подаването си, хващайки опонента си в крачка – 5-1.

Кевин намали без проблеми за 2-5. Не се предаде и оказа натиск над съперника си, когато трябваше да посреща за оставане в сета. При 15-30 влезе в едно от най-добрите разигравания в мача, намери няколко пъти линията и завърши с прекрасен уинър. При 30-30 сърбинът рискува по правата от неудобна позиция и изпрати топката в аут, давайки първи брейкбол на Андерсън. Въпреки това Ноле изигра великолепно следващите точки и поведе с 6-2 6-2.

Възхода на световният номер 8 продължи в третия сет, когато успеваемостта му на собствен сервис се повиши драстично. Джокович обаче също задържа нивото си в началото и спечели първите си три подавания на 0.

При 3-4 сърбинът загуби първа точка на свой начален удар в сета. Съперникът му се добра до 30-30, а в последвалото разиграване мрежата оказа ключово влияние и спря топката неспасяемо в полето на сервиращия – първият брейкбол в третата част изнендващо бе на сметката на Андерсън. В следващите точки обаче Новак игра смело и се измъкна – 4-4.

Джокович играеше под все по-голямо напрежение и отново се стигна до 30-30 при 4-5. Двойна грешка даде сетбол на противника му. Андерсън вкара хубав ретур и за малко публиката избухна, когато отговорът на Новак сякаш прехвърли корта, но топката се оказа на линията и разиграването продължи. Кевин се подхлъзна, а сърбинът остана непоклатим и стигна до дюс. Последва обаче нова двойна грешка, която отново го постави в неизгодна ситуация. Втората възможност също бе неутрализирана – този път със солиден сервис. В крайна сметка трикратният шампион измъкна своето най-трудно подаване – 5-5.

Андерсън си осигури поне тайбрек без да губи точки, а непредизвикана грешка и добър минаващ удар му дадоха аванс от 30-0 в дванадесетия гейм. Джокович намали с добър сервис, но след това отново не намери корта и съперникът му получи два поредни сетбола. 12-кратният шампион от турнири от Големия шлем отново демонстрира великолепна психика и два страхотни начални удара го изведоха до дюс. Андерсън обаче пое инициативата в следващото разиграване и успя да реализира печеливш удар, който му върна предимството. Южноафриканецът пресили ретура си и изпусна пореден шанс – общо седми в мача и шести в сета. Един дюс по-късно третата част влезе в тайбрек – 6-6.

Кевин Андерсън играеше все по-уверено и стартира с уинър, но първи допусна минипробив след прекрасен минаващ удар на Джокович за 3-1, а впоследсвие бе спрян успешно по пътя си към мрежата.  При 1-5 осмият в схемата съумя да върне една точка от посрещане, но още при следващото разиграване съперникът му стигна до 4 шампионски точки. Андерсън заличи първата с ас, но на свой начален удар Новак Джокович не сгреши – 6-2 6-2 7-6(3) и четвърта титла на Уимбълдън.