НКП към политиците: Отговорността е изцяло ваша

снимка: levski.bg

Националният клуб на привържениците на Левски (НКП) отправи призив към всички "сини" фенове да бъдат внимателни преди утрешното дерби срещу ЦСКА и да не се поддават на провокации.

Повод за декларацията на привържениците от НКП е организираният митинг в подкрепа на първенството, който ще се проведе успоредно с шествието на агитките на Левски и ЦСКА преди мача за Купата в събота от 15:15 часа на стадион "Васил Левски".

По-рано днес и фракцията "Офанзива" се обяви против митинга и призова да не се политизира Вечното дерби.

Ето и пълната декларация на "сините" фенове:

Привържениците на ЛЕВСКИ се обявяват категорично против политическото противопоставяне между управляващите партии и т.нар. опозиция от ГЕРБ. Намираме поведението на политиците за повече от безотговорно и неморално. Нещо повече – убедени сме, че с действията си партиите, обладани от икономическо-олигархични кръгове, целят умишленото предизвикване на масови безредици, които разбира се, ще бъдат показани в близки кадри на живо по телевизиите.

Обявеният от ГЕРБ митинг срещу кабинета в Пловдив и отговорът на БСП и ДПС „да си примерят електората” с Борисов като струпат в центъра на София докараните от провинцията хора в деня на Вечното дерби, е равно на национално предателство. Нека най-после управляващите в тази държава и измамната опозицията дадат един адекватен отговор на въпроса – защо го правите, при положение че никой не може да предвиди какво може да се случи при провеждането на двете събития.

От една страна - митингът на управляващите е предвиден да се проведе на мястото, на което се събират феновете на ЦСКА, а от друга - докараните с автобуси хора от провинцията биват изсипвани в района на Министерството на земеделието и по бул. „Тодор Александров”, където се събират привържениците на ЛЕВСКИ.

Заявката на БСП, че ще осигури 50 000 човека в подкрепа на кабинета означава, че из целият град ще има маршируващи „електорални единици”. Това превръща столицата в „буре с барут”, чийто евентуален взрив би бил с унищожителни размери. Официалното говорене на управляващите и изтеклите в медиите „опорни точки” говорят за един грозен сценарий.

За какво става въпрос? БСП и ДПС настояват, че справедливите протести на гражданите са подклаждани от ГЕРБ, а Борисов пращал платени „агитки”, които да предизвикват „метежи”. В същото време управляващите популистки водят в София „електорат”, в голямата си част от цигански и турски произход. Няма защо да се лъжем.

Истината е, че сред публиката и на ЛЕВСКИ и на ЦСКА има хора, които откровено не харесват представителите на двата етноса. Очертаващата се ситуация е изключително рискова, защото най-безобидна размяна на няколко реплики може да доведе до неконтролирани последици. А след тях ще слушаме политически изводи, заключения и отказ от поемане на отговорност.

Призоваваме политиците да не тласкат България към гражданска война, а да покажат национално отговорно поведение. Ние, организираните клубове на привърженици на ЛЕВСКИ, сме против подобни конфликти и ще направим всичко възможно да избегнем подготвяната провокация.

Кой (?) обаче може да даде пълни гаранции, че до ексцесии няма да се стигне? Уважаеми политици, обърнете внимание на думите ни, защото последиците наистина могат на бъдат фатални, а отговорността изцяло ваша.