Нийл Робъртсън – перфектният „максимален“ шампион в Йорк (ВИДЕО)

снимка: World Snooker

Гръмотевицата от Австралия Нийл Робъртсън е новият шампион на първия турнир от „Тройната корона“ в снукъра – Шампионата на Обеидненото кралство. Машината от Мелбърн спечели финала в Йорк с 10:5 срещу китаеца Уенбо Лиан в един от редките случаи, когато британец не присъства в битката за ранкинг трофей в джентълменския спорт (за първи път в Йорк).

Робъртсън е перфектният шампион не само заради феноменалната си игра през целия турнир, не само заради култовите си победи над Джон Хигинс и Марк Селби по пътя към финала, но най-вече заради историческия максимален брейк срещу Уенбо.

Не само че Робъртсън реализира първия изобщо в историята на снукъра максимален брейк във финал на Шампионата на Обединеното кралство, но и първия в историята на турнир от т.нар. „Тройна корона“ (освен турнира в Йорк, към този Голям шлем се причисляват Мастърс и Световното първенство).

Робъртсън напълно заслужи чека за победителя от 150 хиляди паунда плюс бонуса от 44 хиляди паунда за постигането на перфектния брейк от 147 точки – дори да не го бе направил, той щеше да си тръгне с наградата от 5 хиляди паунда за най-висока точкова серия в турнира. Именно Робъртсън я постигна със 145 в един от най-интересните мачове от третия кръг срещу Тепчая Ун-Ноо, като серията бе реализирана веднага след като тайландецът пропусна последната Черна за свой максимален брейк.

33-годишният русокос левичар прекрати серия от 17 месеца без ранкинг титла на сметката си и вече има 11 – изравнявайки се с Дин Дзънхуей по този показател, като Гръмотевицата е и номер три в световната ранглиста.

Уенбо Лиан заслужава единствено поздравления за вероятно най-добрия снукър в живота си в Йорк и най-сериозното постижение в кариерата си. Въпреки че остава без ранкинг титла, китаецът спечели най-големия си чек от 70 хиляди паунда, макар да записа втора загуба в голям финал, след като бе отстъпил в Шанхай Мастърс през 2009 година. Уенбо обаче се изстреля в световната ранглиста и е вече на 15-та позиция, което му предостави дебютен билет за Мастърс през януари 2016.

Робъртсън може и да чакаше 17 месеца за 11-ата си ранкинг титла, но игра финал тази година именно в Мастърс, където бе сразен от Джон Мърфи, а само преди по-малко от месец спечели втория по престиж не-ранкинг турнир с покани – Шампион на шампионите.