Нина Рангелова пред отказване от плуването заради мизерна заплата

снимка: фейсбук

Звездата на българското плуване в момента Нина Рангелова се колебае дали да продължи поне още един сезон - до световното първенство в Будапеща догодина. Това сподели най-бързата българка в басейна пред BGswim.info. Рангелова говореше за отказване още преди олимпийските игри в Рио де Жанейро, но не бе категорична, тъй като има покрит норматив за шампионата на планетата.

Живеещата в САЩ повдивчанка иска да се състезава в Будапеща единствено, ако се е подготвила на нивото, с което през пролетта записа два финала на Европейското в Лондон. А това не може да стане без досегашното й финансово обезпечаване.

"Още не е ясно дали ще продължа до световното първенство. Трудно ще ми е да тренирам на пълни обороти със заплата от 350 лева. Няма просто как да стане. Ще видим каква ще е подготовката отпусната от министерството за догодина”, обясни Рангелова, която се надява шестото място от европейското първенство в Лондон да й помогне за добро финансиране от спортното министерство.

"Мисля, че може би сега е време и федерацията да потърси спонсори на най-добрата си плувкиня, за да могат да ме задържат в басейна. Аз съм на 26 години вече и няма как да стане само с мили думи и приказки. Олимпийската година мина добре и ми беше осигурено всичко, но догодина знам ще е различно. Вече не уча и не получавам стипендия, която да ми помага да се издържам. Така, че голяма част от решението ми ще  зависи от тези неща", допълни Рангелова.