Николай Желязков: Надявам се да направим добро класиране

снимка: БТА

Националният отбор по волейбол на България, който ще се състезава на първите Европейски Олимпийски игри в Баку, замина днес за Азербейджан, а участието на "лъвовете" започва на 14 юни с мач срещу Белгия. 

Треньорът на България Николай Желязков не скри желанието си за добро представяне, но е и притеснен заради контузиите, които получиха Валентин Братоев и Светослав Гоцев в последната контрола на тима срещу Алжир, спечелена с 3:2 в зала "Христо Ботев".

„Като цяло сме в добро състояние. Мисля, че сме подготвени за турнира. Единствените ми притеснения са свързани с контузиите на Светослав Гоцев и Валентин Братоев, но правим всичко възможно за бързо и пълно възстановяване. Идеята е да бъдат готови за първия мач, но съществува известен риск да не са възстановени за срещата с Белгия. Отиваме като националния отбор на България, а не като титуляри и резерви“, заяви непосредствено преди заминаването за Европейските игри в Баку, старши-треньорът на националния отбор Николай Желязков. Нашите момчета отлетяха рано тази сутрин за дебютното издание на престижния турнир, който ще се проведе от 12 до 28 юни в столицата на Азербайджан. „Лъвовете“ са в предварителна Група Б на турнира заедно с Белгия, Германия, Италия, Русия и Словакия.

„Всички наши съперници са играли контроли в подготвителната фаза. Германия и Словакия ще бъдат с първия си състав. Русия няма да е изцяло с най-добрия си първи състав, но те могат да представят поне три равностойни отбора. Италианците и белгийците ще разчитат на млад отбор“, продължи наставникът.

„Подготовката ни не беше достатъчна. Реално имахме само 8 дни в този си вид, но нека не забравяме, че финалите на Световната лига са основната цел пред националния отбор. За този период направихме максималното. Хубаво е, че опитните играчи не играят за пръв път заедно и сработката е на прилично ниво. Надявам се да направим добро класиране, а за целта е необходимо да играем добре. Първата ни цел е влизане в първите четири отбора в групата, за да продължим във втората фаза. Мисля, че отборът има потенциал и възможности да покаже добри игри, които да бъдат подплатени с победи“, завърши Николай Желязков

Първият мач на националите срещу Белгия е на 14 юни от 12:30 ч. б.в.

"Българска Федерация Волейбол"